Hlavní navigace

Názor k dotazu Prosím poradíte s nemocenskou od JiřinaH. - Re: Prosím poradíte s nemocenskou Jelikož bude PN trvat...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 11. 2012 15:34

    JiřinaH. (neregistrovaný)

    Re: Prosím poradíte s nemocenskou
    Jelikož bude PN trvat do 21 kalendářních dnů nemoci / 15.- 26.11)nebude se jednat o nemocenskou, ale o náhradu mzdy placenou zaměstnavatelem. V době nemoci si za tuto dobu ( do 21 KD)spočítáte plánované směny a za ty budete platit náhradu mzdy. První tři směny ( tzv. karenční dob) zamtel neplatí ( max. 24 hodin). K výpočtu použijete náhradu mzdy platnou v době nemoci, tedy spočítanou z odpracované doby ve 3. čtvrtletí používaný ve 4. čtvrtletí. ( nikoli tedy za 12 měsíců, to je rozhodné období pro ND).
    Výše redukčních hranic pro náhradu mzdy je 146,65 Kč , 219,98 a 439,95. Z PHV do výše 1. RH se započte 90 %, z částky PHV ,která přesahuje l.RH / nejvýše však do 2.RH) se započítgá 60 %.
    Z částky, která přesahuje 2.RH nejvíce však do výše 3.RH se započítá 30 %. K částce, která přesahuje 3.RH se nepřihlíží.
    Kromě způsobu vyčíslení RD podle ZP na haléře směrem nahoru a dále zaokrouhlení celkové mzdy na koruny nahoru, není v zákoně způsob zaokrouhlování jednotlivých výpočtů podle RH daný.Proto se doporučuje , aby při redukci byly zjišťované částky ( 90. 60.,30)
    vypočítány s přesností na 4 des.místa.Vypočtená částka náhrady se pak zaokrouhluje na korunu nahoru.Rovněž je možné zaokrouhlit až v součtu náhrady a mzdy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).