Hlavní navigace

Cestovné

  • (neregistrovaný)

    2. 10. 2012 9:29

    Zaměstnanec používá soukromé auto při pracovních cestách pro naši s.r.o. V průběhu měsíce zakoupí PHM za vyšší cenu než určuje vyhláška. Předpokládám, že v daném měsíci budu celé cestovné vypočítávat podle "paragonové" ceny. Je to tak správně? Děkuji za odpověď.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 10. 2012 13:30

      KláraZ. (neregistrovaný)

      Re: Cestovné
      nevím jestli správně rozumím, ale na každou služ. cestu musí být samostatný "cesťák" a na každém z nich může být jiná cena PHM. Zkonkrátního paragonu musí být patrná souvislost s pracovní cestou (viz níže). Já zaměstnancům uznávám cca 1 den před a po cestě. Zde zákon:
      § 158 – NÁHRADY ZA PHM
      (3) Cenu pohonné hmoty prokazuje zaměstnanec dokladem o nákupu, ze kterého je patrná souvislost s pracovní cestou. Prokazuje-li zaměstnanec cenu pohonné hmoty více doklady o jejím nákupu, ze kterých je patrná souvislost s pracovní cestou, vypočítá se cena pohonné hmoty pro určení výše náhrady aritmetickým průměrem zaměstnancem prokázaných cen. Jestliže zaměstnanec hodnověrným způsobem cenu pohonné hmoty zaměstnavateli neprokáže, použije zaměstnavatel pro určení výše náhrady průměrnou cenu příslušné pohonné hmoty stanovenou prováděcím právním předpisem vydaným podle § 189.

    • 2. 10. 2012 13:39

      yvona (neregistrovaný)

      Re: Cestovné
      Děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).