Hlavní navigace

Odstupné dobrovolné-soc.pojištění

  • (neregistrovaný)

    27. 9. 2012 6:43

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli nemá někdo praktickou zkušenost při dobrovolném vyplacení odstupného při § 49. Tzn. končí zaměstnanec a zaměstnavatel mu vyplatit 2měsíční odstupné(je písemně uvedeno v dohodě) a u druhého zaměstnance jednorázové odstupné ve výši 20.000,-. OSSZ chce toto odstupné doměřit, že se nejedná o odstupné, ale o odměnu,což skutečně nebyla. Díky za odpovědi..

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 9. 2012 7:18

      Kara (neregistrovaný)

      Re: Odstupné dobrovolné-soc.pojištění
      OSSZ má pravdu, skutečné odstupné, ze kterého se neodvádí pojištění, náleží podle zákoníku práce jen v určitých případech (při výpovědi zaměstnavatele nebo dohodě z organizačních důvodů, § 52 písm. a - c nebo podle § 52 písm. d. A je určeno, kolik toho odstupného musí nejméně být (odstupňováno podle délky zaměstnání).
      Pokud pracovní poměr nekončí z těchto důvodů, tak odstupné ze zákona nenáleží. Ve Vašem případě neskončil poměr ze žádného z těchto důvodů, ale normálně jste se dohodli. Proto ty peníze nemůžou být nazývané odstupným podle zákona. Říkejte si tomu jak chcete, ale je to normální odměna, ze které mělo být odvedeno pojištění.

    • 27. 9. 2012 7:44

      Jára (neregistrovaný)

      Re: Odstupné dobrovolné-soc.pojištění
      Děkuji za reakci. Zákonná povinnost vyplatit odstupné je jasná, řeším dobrovolnou..MPSV takto vyplacené peníze nazývá rovněž odstupným a dle zák. o SP a ZP není odstupné ve vyměřovacím základu pro ZP ani SP. Cituji z jednoho z mnoha článků:Odstupné při dohodě o skončení pracovního poměru může být v současné době poskytnuto v jakémkoli případě, tedy i pokud na něj není zákonný nárok (podle zásady: Co není zakázáno, je dovoleno) a ve výši přesahující minimální hranice stanovené zákoníkem práce. Zejména v těchto případech, tedy má-li být poskytnuto odstupné, které ze zákona automaticky nenáleží, či vyšší než zákonné odstupné, lze doporučit výši a podmínky vyplacení odstupného uvést v dohodě.

    • 27. 9. 2012 8:03

      jasná (neregistrovaný)

      Re: Odstupné dobrovolné-soc.pojištění
      Souhlasím s Karou. Nejedná se o odstupné, ale o odměnu, ze které se na rozdíl od odstupného odvádí kromě daně i SP a ZP.

    • 27. 9. 2012 8:04

      Kara (neregistrovaný)

      Re: Odstupné dobrovolné-soc.pojištění
      Aha, no tak je tímto zkuste přesvědčovat a dejte vědět, jak to dopadlo. Na ten článek bych se ráda podívala, zkusím si to najít.

    • 27. 9. 2012 8:46

      Jára (neregistrovaný)

      Re: Odstupné dobrovolné-soc.pojištění
      ..to dám :) (ZP mi odsouhlasila, že je to v pořádku)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).