Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Nezabavitelná částka na nevlastní dítě od ... - Re: nezabavitelná částka na nevlastní dí Počítají se jen...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 9. 2012 13:45

    ... (neregistrovaný)

    Re: nezabavitelná částka na nevlastní dí
    Počítají se jen vlastní děti, k cizím zam-ec vyživovací povinnost nemá. "Má platit výživné" znamená, že vám od soudu/exekutora přišel exepříkaz na srážku ze mzdy nebo jste se zam-cem uzavřeli dohodu o srážkách ze mzdy?

    Program na výpočet srážky ze mzdy:
    http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=885360

  • 20. 9. 2012 14:11

    jenny1 (neregistrovaný)

    Re: nezabavitelná částka na nevlastní dí
    Jen mi řekl, že platí výživné, že žádnou exekuci nemá. Na zápočťáku má v kolonce srážky ze mzdy napsáno: výživné: běžné měsíčně (nic napsáno), dlužné výše (nic napsáno) , dosud sraženo 1000,-Kč. Rozhodnutí, výměr: OS ve Strakonicích a nějaké číslo. Adresa tam žádná není. Ve prospěch: tady je nějaké jméno (buď dcery nebo býv.manželky). Když mi nepřinese nějaký papír o výši výživného, tak mu nemusím srážet nic?

  • 20. 9. 2012 15:11

    ... (neregistrovaný)

    Re: nezabavitelná částka na nevlastní dí
    Takhle by se to dělat nemělo. Pokud k vám nastoupí zam-ec a má v ruce rozsudek OS, že má platit výživné, můžete ho poslat do zádele a nebo uzavřít dohodu o srážkách ze mzdy k uspokojení závazků zam-ce (§ 146/b ZP). Tehdy pohledávka získává pořadí a následující plátce mzdy má povinnost pokračovat ve srážení (§ 149/4 ZP), o pohledávce se dozví z potvrzení o zam. Proto dobře přemýšlejte, kdy dohodu pro dluhy zam-ce uzavřít, páč si navzájem jako plátci mezd přiděláváte práci. Na vašem místě bych dohodu uzavíral právě jen pro výživné ve výši určené rozsudkem, protože i když odmítnete zam-ce s rozsudkem, on se může vrátit s dohodou o srážkách ze mzdy mezi ním a exmanželkou a tehdy musíte dohodu přijmout (pohledávka nabývá pořadí) a srážky stejně provádět (§ 551 OZ).
    Do potvrzení o zam. by proto měly patřit uvést uzavřené dohody ze dne ... (a další info z § 313/1e ZP), z pouhého uvedení OS k výživnému těžko vyčtete pořadí, jak jste sama zjistila.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).