Hlavní navigace

spolupráce - manželka 0 %?

  • (neregistrovaný)

    20. 3. 2010 10:37

    Dobrý den,

    může manžel, se kterým na výkonu živnosti spolupracuje manželka, na ni napsal 0 % spolupráce? Ona totiž letos má poprvé větší zisk ze své vlastní živnosti než on, se kterým tradičně navíc spolupracuje na jeho živnosti.

    Děkuji, Anna

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 3. 2010 10:39

      Eva M.

      Re: spolupráce - manželka 0 %?
      Proč by tedy manžel na manželku psal nějakou spolupráci, když to pro ně není výhodné? Naopak může on spolupracovat na její živnosti. Případně může třeba ona spolupracovat na jeho živnosti z 10% a on na její živnosti ze 20% :-)

    • 20. 3. 2010 10:44

      A. (neregistrovaný)

      Re: spolupráce - manželka 0 %?
      Já myslím, že on zřejmě spolupracovat za rok 2009 nemůže, když to nebylo nahlášeno finančnímu úřadu dopředu. Ale chtěla bych se zeptat, nemusím tedy spolupráci uvádět do přiznání, i když byla na začátku roku 2009 nahlášena? To by mi taky celkem výrazně pomohlo při výpočtu :-) Děkuju.

    • 20. 3. 2010 10:50

      Eva M.

      Re: spolupráce - manželka 0 %?
      Myslím, že by manžel klidně spolupracovat mohl. Už víckrát jsem se setkala s tím, že manželé teprve v březnu při výpočtech daní "zjistili", že vlastně celý minulý rok spolupracovali :-))) Pokud má manžel vlastní živnost a je tudíž nahlášen na ZP a SSZ, tak by myslím neměl být problém ;-)

      Dle mého názoru skutečně spolupráci do přiznání uvádět nemusíte. Třeba na tu spolupráci nebyl čas ;-) Pokud chcete, napište k přiznání vysvětlující poznámku, že spolupráce se nekonala např. kvůli časovému zaneprázdnění ;-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).