Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu SZM -> příliš vysoké zálohy, co s tím??? od JS - Re: SZM -> příliš vysoké zálohy, co s...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 3. 2007 12:07

    JS (neregistrovaný)

    Re: SZM -> příliš vysoké zálohy, co s tí
    Z vašich výpočtů moc moudrá nejsem, ale určitě to máte dobře:-)
    Mám stejný případ, on velmi vysoké výdělky ze zaměstnání, ona nějaký ten zisk z podnikání. Dostala jsem se u paní na velmi vysoké a dokonce čtvrtletní zálohy!!!!!!! Byla jsem z toho zoufalá a šla na radu na FÚ. Paní je velmi ochotná, ale tentokrát si rady nevěděla. Říkala, že budou mít nový upgrade až 2.4.2007. Že si mám zavolat na konci května, jak jí to počítač vygeneruje.
    Logicky je ale blbost, aby paní platila tak vysoké zálohy, když je za rok zase dostane zpět. V této diskuzi mě někdo odkazoval na §38a, odst. 5. Z toho moc moudrá nejsem, protože nevím, jestli je pro paní základ daně ten skutečný z podnikání, nebo se bere poměr základů podle paragrafů ze společného zdanění (z přílohy 5).

    Nezoufejte, ono to nějak dopadne. Zkuste ještě dotaz u vašeho správce daně (jestli se s ním ovšem dá trochu mluvit). Já jsem to zjišťovala někdy na začátku března a datum nám přece jenom pokročil. Budu ráda za jakoukoliv zprávu!!!!!!!!!!

  • 28. 3. 2007 12:20

    Eva M. (neregistrovaný)

    Re: SZM -> příliš vysoké zálohy, co s tí
    Dobrý den, děkuju za reakci. Přepočítávat to nemusíte, je to nejspíš opravdu dobře ;-)
    Volala jsem mezitím na místně příslušný berňák a od ochotné správkyně jsem se dozvěděla toto:
    Prý je to opravdu tak, jak píšu. Prostě ty zálohy tam ze zákona vycházejí takhle blbě. Mysleli si prý, že bude nějaká novela, protože s tímto problémem bojovali poplatníci i berňáky už vloni, ale novela nepřišla. Musí se to tedy řešit žádostí o stanovení záloh jinak nebo o prominutí záloh. Vloni tyto žádosti prý bez problémů akceptovali, protože sami chápou, že je to blbost.
    Takže my podáme tu žádost hned s přiznáním nebo brzy po něm, aby měl berňák čas zareagovat - jinak by se musela první záloha platit 15.června... a to uteče rychle.
    Ten §38a/5 to dle mého názoru neřeší, ten je pro jiné situace. Na tuto "naši" situace se nějak zapomnělo :-/

  • 28. 3. 2007 12:33

    JS (neregistrovaný)

    Re: SZM -> příliš vysoké zálohy, co s tí
    Tak to bych se měla taky nachystat. Nemáte nějaký vzor na žádost o prominutí záloh? zveřejňuji emalovou adresu. Díky

  • 28. 3. 2007 12:36

    Eva M. (neregistrovaný)

    Re: SZM -> příliš vysoké zálohy, co s tí
    Nemám, ale stačí to napsat jen krátce, zdůvodnit tu žádost a odvolat se na zákon o správě daní a poplatků 337/92 §67/5, kde se stanoví:
    "V odůvodněných případech může správce daně stanovit zálohy jinak, popřípadě zrušit povinnost daň zálohovat, a to i za celé zdaňovací období. Novým daňovým subjektům může správce daně na základě jejich žádosti nebo z moci úřední stanovit zálohy s přihlédnutím k očekávané daňové povinnosti. Proti těmto rozhodnutím lze podat odvolání."

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).