Hlavní navigace

Umělecká činnost - prosím pomoc

  • (neregistrovaný)

    6. 3. 2007 17:33

    Dobrý den, mám takový problém - dostala jsem ke zpracování s prosbou o pomoc doklady od známé, která pracuje na "chatu" (nevím přesně jak to označit - slečny na telefonu - erotické lince).

    Příjmy má od firmy znějící na "odměna za uměleckou činnost".
    Nevíte někdo jak je to s placením daně, sociálního, zdravotního pojištění?
    Co lze dát do nákladů? Mohu třeba i šaty, kosmetiku, lístky na tramvaj z místa bydliště do místa výkonu práce?

    Děkuji za radu.
    Bára R.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 3. 2007 17:43

      IL (neregistrovaný)

      Re: Umělecká činnost - prosím pomoc
      Na erotickém chatu přece nemusí být oblečená ani namalovaná.

    • 6. 3. 2007 18:02

      Petra (neregistrovaný)

      Re: Umělecká činnost - prosím pomoc
      Někdo ne:-) ale někdo ano, musí se třeba cítit dobře a adekvátně situaci...někdo má hustou fantazii a může při tom do sebe soukat utopence a mít pohorky na nohách a někdo musí být i po telefonu upravený tak jako by to bylo po videotelefonu:-) já bych to tam dala...šminky atd. všechno co je třeba pro takové služby a co Vás napadne a není úplně od věci a jestli to je jako osvč, pak lístky samozřejmě taky a klidně bych tam vrzla i nějaké CD jako hudba-kulisa...si nedělám legraci...myslím to opravdu. A ať se při případné kontrole úřednice dohadují, že to či ono je či není třeba:-))

    • 6. 3. 2007 18:10

      IL (neregistrovaný)

      Re: Umělecká činnost - prosím pomoc
      Petro, to byl vtip. Když si to obhájí, tak možná i antikoncepci.

    • 6. 3. 2007 20:28

      Petra (neregistrovaný)

      Re: Umělecká činnost - prosím pomoc
      Hmm to nebyl vtip:-)ale antikoncepce už je mimo kontext...to už by byla jiná "ne"živnost:-) Mno, dělám papíry jednomu "šarlatánovi":-) terapeutovi a ten prošel kontrolou i stím, že dal do nákladů, erotické časopisy, mnou osobně "účtované" s tím, že se klient v čekárně dostane do příjemného vyladění:-) Stejné to bylo s lístky do kina, jelikož i návštěva filmu je způsob terapie:-)) takže to opravdu nebyla legrace...jde o to náklady/výdaje obhájit a dokázat, že z nich vypadly relevantní příjmy a když máte v záloze arzenál argumentů.....proč si daňově neulevit /?/:-))

    • 6. 3. 2007 20:51

      Bára R. (neregistrovaný)

      Re: Umělecká činnost - prosím pomoc
      Děkuji moc za názory :-). Sama jsem z toho trochu rozpačitá a vyjádřila jsem se nepřesně - klient ji vidí přes web kameru a ona dělá co si přeje..
      No a zpět k problému - jak tedy se soc. a zdrav. pojištěním? Musí platit? Nemá živnostenský list, nemá žádné jiné příjmy než tyto - za uměleckou činnost (předpokládám dle autorského zákona?) .
      A jak to bude s daní? Vztahuje se na ni minimální základ daně? Tedy letos začala, takže ne, ale obecně..
      Bára R.

    • 6. 3. 2007 23:52

      Petra (neregistrovaný)

      Re: Umělecká činnost - prosím pomoc
      Tak sem měla pravdu, že do výdajů může mrsknou třeba i rtěnku:-)) mno...tohle jsem našla na sagitu a na penize.cz a na poradna.finance.cz a s tou daní nevím, ale v zákoně o DP je vymezeno na koho se nevztahuje

      osoby činné na základě autorského zákona a osoby vykonávající samostatnou výdělečnou činnost, aniž k tomu potřebují oprávnění, povolení, registraci apod. Tyto osoby se považují za OSVČ, pokud prohlásí na okresní správě sociálního zabezpečení (dále jen "OSSZ"), že tuto činnost vykonávají soustavně. Soustavnost činnosti si posuzují samy, nikdo nekontroluje, jak často v určitém časovém období je vykonávána;
      ---
      Tyto příjmy jsou příjmy ze SVČ, píšou se do přílohy 1. Odečíst od nich můžete skutečné výdaje nebo paušální 40 % a zaplacené pojistné na zdr. poj. - sociální předpokládám neplatíte, když to není povinné :-)
      Samozřejmě za předpokladu, že jste je dostali jako honorář - tedy nezdaněné srážkovou daní?
      ---
      Příjmy z autorských práv jsou tzv. ostatní příjmy ze samostatné výdělečné činnosti dle § 7 odst2. ZDP. Proto zde platí stejné podmínky vedení účetnictví jako u živností. Příjem z autorských práv by měl být podložen smlouvou.

    • 7. 3. 2007 13:00

      Bára R. (neregistrovaný)

      Re: Umělecká činnost - prosím pomoc
      SMlouvu slečna má - dnes mi ji doveze, nic jim nezdaňují, celé je to podivné, ale slečna nechce mít žádné potíže..
      Moc Vám děkuji za radu !!!
      Bára R.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).