Hlavní navigace

Výklad zákona o zaokrouhlení

  • (neregistrovaný)

    19. 7. 2019 8:35

    Dobrý den!
    Vracím se ještě k odvodu DPH ze zaokrouhlení celkové částky faktury s platbou převodem. Vím, že se to dá obejít nezaokrouhlováním, ale zajímalo by mě, jestli je tento výklad dodavatele účetního programu (viz níže) zcela správný:

    z paragrafu "36" odstavce "5" jasně vyplývá, že se do základu daně nezahrnuje částka vzniklá zaokrouhlením celkové úplaty při platbě v hotovosti při dodání zboží nebo poskytnutí služby na celou korunu. Ostatní platby tento odstavec nijak neupravuje, pravděpodobně zákonodárce počítá s tím, že u jiných než hotovostních plateb není důvod zaokrouhlovat částky na celé koruny, a zmiňuje zaokrouhlení jen z důvodu "hotovostní platby". Tedy pokud u jiných než hotovostních plateb zaokrouhlujete částky na celé koruny, máte možnost si vyložit literu zákona všemi dalšími způsoby, a všechny jsou přípustné. Náš účetní systém nevypočítává zaokrouhlení celkové částky do základu daně při žádném typu platby a je to tak ze zákona jedna ze správných možností.
    Moc děkuji za názor.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 8. 2019 14:12

      m.. (neregistrovaný)

      Dobrý den, přidávám se k dotazu. tvůrce našeho SW argumentuje podobně, že pokud je zmíněna jen hotovostní úhrada ještě to neznamená, že u bezhotovostní platby to nelze...tedy vyjmout zaokrouhlení celkové částky ze ZD a DPH.
      Nejsem právník, tak nedokážu posoudit výklad. děkuji za každý názor.

    • 15. 8. 2019 14:43

      T. (neregistrovaný)

      Dobrý den, a co když někdo chce obecně zaokrouhlovat na stovky nebo tisíce. Může nebo nemůže? Podle mne může, ale musí to být součástí základu daně předmětu plnění. Pak se ptám, jaký je rozdíl mezi zaokrouhlením na jednotky, desítky, stovky, tisíce .... ?
      Já by řekla, že pokud faktura při vystavení není zaokrouhlená vůbec resp. na koruny, pak při hotovostní úhradě není zaokrouhlování na koruny povinnost rozdělit na základ daně a daň. Ovšem pokud vám při úhradě stejné faktury někdo zaokrouhlí platbu např. na stokorunu, pak již zaokrouhlení musíte do základu zohlednit.
      Z §36 (5) bych já laik vyvodila, že jediné zaokrouhlování bez vlivu na DPH je to, které nastává při hotovostní úhradě na koruny.

    • 16. 8. 2019 11:07

      lenak (neregistrovaný)

      Já tohle řeším s dodavatelem programu , ale stejně si stále stojí na svém, i když dle mého názoru je to špatně. Naposled mi napsal toto:
      Pravděpodobně zákonodárce počítá s tím, že u jiných než hotovostních plateb není důvod zaokrouhlovat částky na celé koruny, a zmiňuje zaokrouhlení jen z důvodu "hotovostní platby". Tedy pokud u jiných než hotovostních plateb zaokrouhlujete částky na celé koruny, máte možnost si vyložit literu zákona všemi dalšími způsoby, a všechny jsou přípustné. Náš systém nevpočítává zaokrouhlení celkové částky do základu daně při žádném typu platby a je to tak ze zákona jedna ze správných možností.
      Mám pravdu já, že to není v pořádku nebo on?
      Děkuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).