Hlavní navigace

Automobil byl v majetku /DPH /daň z příjmů

  • (neregistrovaný)

    17. 7. 2019 16:14

    Prosím o názory, zda je v souladu se zákonem. Děkuji za případné odpovědi.

    OSVČ, plátce DPH vyřadí v lednu 2018 osobní automobil z majetku firmy. Automobil po vyřazení "částečně užíván pro podnikání", proto při vyřazení nepodléhá DPH z obvyklé ceny.
    V roce 2019 automobil vyřazený v 2018 prodán, což znamená odvést DPH z prodejní ceny a a prodej bude zdaněn pod §10
    DPH bude odvedeno, jelikož už není používáno pro ekonomickou činnost.
    ***Je tento postup dobře ?

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 7. 2019 18:21

      vladík

      Myslím, že to je dobře, jen mám trošku problém s tím vaším "částečným vyřazením z OM", je rozdíl v tom jak chápe obchodní majetek ZDP a ZDPH, a jestli je něco takového možné ( o co to opíráte ? )...zkuste radši konzultovat s daňovým poradcem.

    • 17. 7. 2019 18:51

      Petrr (neregistrovaný)

      V tomto případě jde o úplné vyřazení z majetku firmy, ne částečné. Našel jsem několik zmínek o tomto postupu z několika zdrojů se zdůvodněním rozdílnoti zákona o DPH a zákona daně z příjmů : mimo jiné na portál.pohoda.cz : Cituji -

      ""Pokud ale bude plátce auto (byť jen částečně) nadále využívat k ekonomické činnosti (podnikání nebo pronájmu), byť bylo vyřazeno z obchodního majetku pro účely daně z příjmů, nedošlo z pohledu DPH k vyřazení z obchodního majetku. Přičemž není podstatné, jestli je o majetku účtováno a jsou na něj uplatňovány náklady, ale podstatné je, zda skutečně je nebo není využíván k ekonomické činnosti.

    • 18. 7. 2019 16:22

      vladík

      V tom případě je potom váš postup v pořádku.... z prodejní ceny ceny odvedete DPH na výstupu, příjem z prodeje zdaníte dle § 10, samozřejmě důkazní břemeno je na vás ( prokázat, že to tak opravdu bylo- tedy to další využívání pro ekonomickou činnost a že už pro daň z příjmů není v OM)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).