Hlavní navigace

Nákup traktoru z EU plátcem DPH - kurz?

  • (neregistrovaný)

    20. 6. 2019 20:09

    Dobrý den, prosím o radu v následujícím případu. Zemědělec, plátce DPH, koupil traktor z Francie, od plátce DPH.
    Jaký kurz by měl použít pro výpočet DPH ? - kurz ČNB ke dni vystavení faktury?
    a jaký kurz pro přepočet ceny traktoru pro zařazení do majetku a odepisování ? Když použije denní kurz ČNB, při úhradě ceny bankou mu vznikne kurzový rozdíl - kam s ním ?
    Děkuji Vám za radu

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 6. 2019 21:37

      vladík

      Pro DPH se použije kurz ČNB ke dni vzniku povinnosti přiznat daň, vede-li DE může pro stanovení PC použít jednotný kurz dle § 38 ZDP nebo může použít kurzy ČNB uplatňované dle ZÚ ( tedy sám si stanoví jaký kurz bude používat-denní, pevný na určité období, jak to mohou dělat účetní jednotky ), v DE se žádné kurzové rozdíly neevidují, bude brát cenu, kterou skutečně zaplatil

    • 21. 6. 2019 8:22

      lk (neregistrovaný)

      Moc vám děkuji
      ano, zapomněla jsem zmínit podstatnou věc, že zemědělec vede DE. Ještě tedy nerozumím, jakou cenu pro ocenění traktoru ( a jeho odpisování ). Pokud by měl použít jednu z variant pro přepočet ceny v eurech - jednotný kurz, nebo kurz pevný na určité období jako účetní jednotka, tak jak bude bude brát tu cenu kterou skutečně zaplatil?
      Z které ceny bude odepisovat ? ze skutečně zaplacené ( kurz jeho banky ), nebo té zjištěné přepočtem některým z kurzů, které jsou ale odlišné od kurzu platby.
      děkuji

    • 21. 6. 2019 13:43

      vladík

      Odepisovat budete ze skutečně zaplacené ceny v Kč. Často se liší částky v Kč přepočtené z cizí měny, neboť jsou různé kurzy pro DPH a účto či DE...

    • 21. 6. 2019 17:09

      lk (neregistrovaný)

      Moc vám děkuji za objasnění. asi jsem se zmátla nějakým článkem, kde se psalo o kurzech pro osoby vedoucí DE, že pro přepočty cizích měn pro účely daně z příjmů mohou použít kurz bud jednotný, nebo kurz jako účetní jednotka( denní, měsíční..¨). a právě ten "pro transakci reálný " kurz použitý bankou při platbě, tam nebyl zmíněn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).