Hlavní navigace

Přesčasy - přesunutí do následujícího období

  • (neregistrovaný)

    17. 5. 2019 12:13

    Dobrý den, ve firmě bude v červnu více práce (bude nařízena i práce přesčas), v červenci a srpnu to bude se zakázkami slabší. Existuje zákonný způsob, jak přesčasy za červen neproplatit v červnu, ale nechat je vybrat zaměstnanci v červenci a srpnu? Díky za pomoc, případně za nějaký odkaz, kde se tato otázka řeší.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 5. 2019 13:11

      jasná. (neregistrovaný)

      ZP § 114
      (1) Za dobu práce přesčas přísluší zaměstnanci mzda, na kterou mu vzniklo za tuto dobu právo (dále jen "dosažená mzda"), a příplatek nejméně ve výši 25 % průměrného výdělku, pokud se zaměstnavatel se zaměstnancem nedohodli na poskytnutí náhradního volna v rozsahu práce konané přesčas místo příplatku.
      (2) Neposkytne-li zaměstnavatel zaměstnanci náhradní volno v době 3 kalendářních měsíců po výkonu práce přesčas nebo v jinak dohodnuté době, přísluší zaměstnanci k dosažené mzdě příplatek podle odstavce 1.

    • 17. 5. 2019 14:04

      Aion (neregistrovaný)

      Opisovat zákon je zbytečné.
      Pro tazatelku: popřemýšlejte, jak uspořádat pracovní dobu, aby se o práci přesčas nejednalo (píšete o různé potřebě práce v jednotlivých měsících). Nabízí se rozvržení PD nerovnoměrně nebo konto PD, pozor na lhůty pro seznámení zaměstnanců s harmonogramem pracovních směn. Nepíšete, zda máte odbory, pokud ano, nutná součinnost.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).