Hlavní navigace

Vývoz zboží - neproclení

  • 19. 4. 2019 17:57

    Dobrý večer,

    pěkně prosím o radu, pořád nerozumím principu. Pokud posílám balíček do třetí země, za jakých podmínek se zboží proclívá? Mám teď na mysli, jestli balíček posílá firma (objednávka přes eshop). To proclení musím iniciovat já? Když si já objednám něco z Aliexpres, tak to taky není procleno. Je tedy rozhodující hodnota zboží nebo odesílatel?
    Teď jsme měli první objednávku z třetí země, zašlo se na poštu, balíček se zaslal, faktura se vystavila s DPH, ř. 1 v přiznání. Máme to tedy špatně?

    Mockrát děkuji za objasnění.
    Hezké svátky.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 4. 2019 21:06

      T. (neregistrovaný)

      Pokud je zde nějaký odborník, tak prosím o zodpovězení, také mne to zajímá.

      Já si myslím, že žádné obchodní zboží nelze bez celního dohledu vyvézt mimo EU. Volný oběh je jen v EU. Beru to tak, že DPH je druhotná záležitost. A i když to zatížím DPH, tak to nic nemění na celních předpisech o vývozu zboží.

      Jde pouze o můj osobní pohled na věc, ráda bych znala názor odborníků.

    • 23. 4. 2019 11:34

      Jana N. (neregistrovaný)

      Vývoz zboží je od daně osvobozen a obecně je zdaňován naopak dovoz zboží (s výjimkou dovozu osvobozeného od daně). To, že dodáte zboží do třetích zemí s daní, neznamená, že automaticky toto zboží ve třetí zemi projde bez celního a daňového řízení. Při dovozu zboží do třetí země by ale mělo být využito možnosti osvobození od daně u zboží do hodnoty 22 EUR, což se musí deklarovat při propuštění zboží do volného oběhu.

    • 23. 4. 2019 11:42

      Verča

      Děkuji za názor, mě šlo hlavně o to, jestli to proclení musíme iniciovat z naší strany, nebo prostě podat zásilku na poštu a když bude procleno bude, když nebude, nebude. Pokud by procleno bylo, tak by nás někdo kontaktoval?
      Pokud bych měla doklady o proclení, samozřejmě tomu přizpůsobím fakturaci, ale mě šlo o to, když to opravdu procleno nebylo, jestli mám účetně správně klasické tuzemské plnění, řádek 1.

      Mockrát děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).