Hlavní navigace

Ošetřování člena rodiny + výpověď

  • (neregistrovaný)

    26. 3. 2019 21:19

    Dobrý den, chtěla bych se informovat jak je s ošetřováním člena rodiny a výpovědí? Vím, že to v této době není možné, ale jedná se o situaci, kdy si zaměstnanec dovolil několikrát řvát na svého nadřízeného a neuposlechl příkazu 4x během jednoho dne, že si nesmí na pracovišti psát na mobilu, byl arogantní a aktuálně si zařídíl paragraf na dítě. Další den, kdy má paragraf chce přijít do práce a projednat co bude dál. Nicméně 2 měsíční výpovědní doba je dlouho jelikož tuto morálku nechceme akceptovat, už jen z důvodu, že ničí atmosféru na pracovišti. Myslí zákoník práce v tomto i na zaměstnavatele? Co můžeme dělat s touto situaci?děkuji

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 3. 2019 22:14

      Lada (neregistrovaný)

      Takto když se zachovali naši zaměstnanci (po nějaké roztržce s vedoucím si vzali paragraf či neschopenku), dělali to vždy proto, že už nechtěli dále chodit do práce. Výsledkem pokaždé bylo, že ukončili pracovní poměr dohodou k co nejbližšímu možnému datu, protože nechtěli být u nás zaměstnání ještě další 2 měsíce co by běžela případná výpovědní lhůta. Je tu velká šance, že váš zaměstnanec se zachová podobně a sám požádá o ukončení pracovního poměru dohodou, což by pro vás bylo ideální.

      Jinak OČR je max. na 9 kalendářních dnů, takže déle si zaměstnanec doma nepobude a bude muset zas do práce. Leda by po ukončení OČR "onemocněl" a donesl neschopenku.

    • 27. 3. 2019 6:39

      Líba (neregistrovaný)

      Ošetřovné může mít tak dlouho, jak bude dítě nemocné, i když po 9 dnech bude neplacené.

    • 26. 3. 2019 22:26

      Ejmy (neregistrovaný)

      No tady jde spíš o to, že zaměstnanec je po mateřské a pracuje jen 5 měsíců a dobře ví, že nárok na pracovním úřadě na podporu asi mít nebude. A je to takový zaměstnanec co nemá problém si zajistit nemocenskou na cokoliv pak na sebe ještě. A svým chováním vystupuje jako arogantní a tím, ze ji dela dobře když dela druhým naschvály a proto i třeba ty 2 měsíce zůstane ve výpovědní dobe. Není to fer k ostatním kteří teď musí kvůli ní být více v práci když má Očr a pak být s ní na směně, která jim není příjemná. Jde spíš o to jestli i my můžeme proti zaměstnanci něco použít? Třeba neuposlechnutí toho že má telefon věčně v ruce nebo je drza na nadřízeného a může vůbec když má ošetřování člena rodiny jen tak jet někde do práce neco projednat a tak?

    • 26. 3. 2019 23:06

      katka2 (neregistrovaný)

      No hlavnĕ byste si mĕli vy ujasnit, co vlastnĕ chcete, jestli se jí zbavit, nebo prskat, že v rámci očr jela do práce cosi vyřídit.

    • 27. 3. 2019 8:59

      Lada (neregistrovaný)

      Rozhodně všechny tyto prohřešky zaměstnance neřešte pouze ústně. Napište vytýkací dopis a předejte ho zaměstnanci pěkně z ručky do ručky. Soustavné porušování pracovních povinnosti (např. chození pozdě do práce, opakované neuposlechnutí nadřízeného) je výpovědním důvodem, ale musí na to být zaměstnanec nejprve písemně upozorněn. Porušení pracovní povinnosti zvlášť hrubým způsobem je dokonce důvodem pro okamžité zrušení pracovního poměru.

      Ale jak říkám, vše musíte mít písemně. Nestačí si jen slovně stěžovat, jaký je ten zaměstnanec hrozný a jak škodí firmě - musíte mu to dát písemně, v textu ho upozornit na možnost výpovědi a požádat ho o nápravu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).