Hlavní navigace

Minimální zaručená mzda

  • (neregistrovaný)

    10. 2. 2019 18:29

    Dobrý den, zajímalo by mě, kdo nese odpovědnost za minimální zaručenou mzdu? dělám mzdy, ale jen mzdy, personalistiku řeší někdo jiný. Upozornila jsem na problém nedodržení zaručené mzdy, ale firma nemá zájem odměny měnit.
    Když má např finanční ředitel napsáno a dostává 13350,- může z toho něco mě hrozit? já si říkám, že já to zpracovávám na základě podkladů, ty jsou na jejich odpovědnost.
    Děkuji za názor.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 2. 2019 18:34

      pája

      Re: minimální zaručená mzda
      pokud jste mzd.účetní a zpracováváte to, co vám dá vedení, tak odpovídá vedení. Pro klid duše písemně upozorněte, v čem problém a uvidíte.

    • 10. 2. 2019 18:53

      dann (neregistrovaný)

      Re: minimální zaručená mzda
      Podle mne má ale mzdová účetní za povinnost provést doplatek do zaručené mzdy v každém případě. Je jedno, co je na mzdovém výměru.

    • 10. 2. 2019 18:57

      dann (neregistrovaný)

      Re: minimální zaručená mzda
      § 122
      3) Nedosáhne-li mzda nebo plat bez mzdy nebo platu za práci přesčas, příplatku za práci ve svátek, za noční práci, za práci ve ztíženém pracovním prostředí a za práci v sobotu a v neděli příslušné nejnižší úrovně zaručené mzdy podle odstavce 2, je zaměstnavatel povinen zaměstnanci poskytnout doplatek
      a) ke mzdě ve výši rozdílu mezi mzdou dosaženou v kalendářním měsíci a příslušnou nejnižší úrovní zaručené měsíční mzdy, nebo ve výši rozdílu mezi mzdou připadající na 1 odpracovanou hodinu a příslušnou hodinovou sazbou nejnižší úrovně zaručené mzdy; pro účely doplatku se použije nejnižší úroveň hodinové mzdy, jestliže se předem nesjedná, nestanoví nebo neurčí použití nejnižší úrovně zaručené měsíční mzdy, nebo
      b) k platu ve výši rozdílu mezi platem dosaženým v kalendářním měsíci a příslušnou nejnižší úrovní zaručené mzdy.

      A zaměstnavatel to těžko bude dopočítávat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).