Hlavní navigace

DPČ

  • (neregistrovaný)

    1. 1. 2019 16:51

    Dobrý den,
    zaměstnavatel přijme zaměstnance na DPČ,ti jsou evidováni na ÚP.
    Pokud budou mít výdělek do 3000,-Kč nebude odvádět ZP, SP, a nemusí je přihlásit,pokud tuto částku překročí přihlásí. Ale když třeba v jednom měsíci nebude mít žádný příjem, DPČ ukončí?
    Děkuji za pomoc
    budu mít tento případ poprvé.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 1. 2019 19:35

      Kara1 (neregistrovaný)

      Re: DPČ
      Je to tak. SP a ZP mají v roce 2019 hranici pro odvod 3000 Kč, tj. do 2999 bez odboru ( u SP ale záleží na znění, zda ZMR či ne. Pokud by nešlo o ZMR, SP by se odvádělo vždy). U srážkové daně zůstala hranice 2500. Pokud nemají jiného zaměstnavatele s podepsaným prohlášením, můžou podepsat daňové prohlášení zde a uplatnit slevu.

    • 1. 1. 2019 19:29

      Kara1 (neregistrovaný)

      Re: DPČ
      Odvod ZP nebude, pokud bude měsíční výdělek do 2999 Kč. Odvod SP, a tím i přihlášení na OSSZ, bude záležet na tom, jak bude DPČ sepsána. Pokud bude sepsána jako ZMR a výdělek bude do 2999 Kč, pak se SP odvádět nebude. Pokud dosáhne nebo přesáhne 3000, pak bude odvod SP a DPč bude na ossz přihlášena, a to dnem začátku dpč - a zůstane přihlášena až do skončení. Zp bude v takovém případě také odvedeno, přihlášení na ZP bude od toho měsíce, a poku příští měsíc zase nedosáhne, bude DPČ zase zpětně k poslednímu dni toho přihlášeného měsíce odhlášena a další měsíc při disažení pak zas přihlášena a tak pořád dokola. V každém případě ale musí ten dohodář sjednání DPČ před započetím práce nahlásit na úp a tu DPČ tam předložit. A každý měsíc pak dokládat potvrzení o výši výdělku. Měsíční výdělek může mít maximálně polovinu minimální mzdy. Pokud pobírá podporu, bude mu o dobu sjednání DPČ odsunuta. Když některý měsíc nebude mít výdělek,tak ho prostě nebude mít. A příští měsíc ho třeba mít bude. DPČ skončí uplynutím doby, na kterou bude sjednaná, nebo dohodou o skončení nebo výpovědí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).