Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Chybné účtování v r.2007 od .. - Re: chybné účtování v r.2007 Hladina významnosti u dané...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 11. 2018 11:28

    .. (neregistrovaný)

    Re: chybné účtování v r.2007
    Hladina významnosti u dané firmy? Resp. o jak vysokou částku se jedná v porovnání s danými kriterii (např. výnosy, celková aktiva, vlastní kapitál,...)?

    Většinou doporučuji řešit jako Opravy chyb minulých období. Zejména když se jedná o případy, že se přebírá účetnictví nového klienta a je dost dobře možné, že takových "Oprav" bude v účetnictví minulých období nasbíráno více a budou se muset řešit v aktuálním období.
    Účtovat rozvahově, se zápisem v Příloze v účetní závěrce, s ruční úpravou Výkazů ve sloupci min.období (to poslední by se Vás vzhledem k chybě z roku 2007 netýkalo).

  • 26. 11. 2018 12:29

    Marta01 (neregistrovaný)

    Re: chybné účtování v r.2007
    Jedná se o "bezvýznamnou " částku vzhledem k výnosům (45 mil.)
    Dočetla jsem se, že u bezvýznamných částek lze zaúčtovat v dalších letech do nákladů, ale jak píšete, určitě toho bude víc . Děkuji

  • 26. 11. 2018 14:33

    .. (neregistrovaný)

    Re: chybné účtování v r.2007
    Ano, u "bezvýznamných" částek lze účtovat i do daňově neuznatelných nákladů v aktuálních období.
    Vlastní zkušenost - klientovi se často špatně vysvětluje, že tyto náklady jsou v aktuálním období daňově neuznatelné z důvodu, že jsou zaúčtovány ve špatném období. A že předchozí účetní účtovala něco chybně / ani to nemusí být chybně, stačí že jí nedodali relevantní doklady a neměla na základě čeho účtovat /. Účtování na rozvahové účty s návrhy dodatečných přiznání k dani z příjmu (pokud vůbec přichází dodatečné DAP v úvahu) a návrhem jejich zpracování daňovým poradcem klient většinou přijal lépe. Pokud ne, tak jsem se s ním začas rozešla, protože když klient nedodával doklady předchozí účetní, tak je nebude dodávat ani nové účetní.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).