Hlavní navigace

EXEsoučinnost- BÚ bez znalosti vlastníka

  • (neregistrovaný)

    16. 10. 2018 10:39

    Dobrý den,
    poprvé jsem se setkala se žádostí EÚ o poskytnutí součinnosti s tím, že exekutor požádal o sdělení čísla účtu povinného, odkazuje na § 33 odst. 4 EŘ a současně uvádí, že jsme POVINNI sdělit číslo účtu BEZ OHLEDU NA TO zda je povinný MAJITEL účtu.
    § 33 odst. 4 EŘ hovoří o číslech účtu povinného, my však jako zaměstnavatel nemáme právo zjišťovat čí je bankovní účet (zaměstnance, manželky, babičky apod.) a řídíme se § 143 odst. 1 zákoníku práce když zasíláme mzdu na jeden platební účet určený zaměstnancem.
    S takto odůvodněnou součinností jsme se setkali poprvé, jiným exekutorským úřadům v rámci součinnosti sděluji jen název bankovního ústavu, kam je mzda zasílána.
    Setkal jste se někdo s tímto postupem? Pokud ano - poskytli jste číslo účtu nebo jste se nějak bránili?
    Děkuji za informace.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 10. 2018 10:49

      jasná. (neregistrovaný)

      Re: EXEsoučinnost- BÚ bez znalosti vlast
      Nepíšu číslo účtu, pouze sdělím, kde peníze přeposílám (název peněžního ústavu).

    • 16. 10. 2018 13:31

      Kara

      Re: EXEsoučinnost- BÚ bez znalosti vlast
      Já taky tak. Píše se tam o čísle účtu povinného. Navíc mně v tom odstavci není jasné to "fyzické a právnické osoby". Jako jestli se toto vztahuje na všechny fyzické a právnické osoby (což tedy může být zaměstnavatel, soused a vůbec všechny osoby a firmy), anebo jestli se tím "fyzické a právnické osoby" myslí ty vyjmenované banky, družstva atd. A tyto jsou povinné sdělit exekutorovi účet POVINNÉHO.
      Napsala jsem už dříve dotaz na Exekutorskou komoru (na co konkrétně se může exekutor ptát a co je zaměstnavatel povinen mu sdělit - anebo na který dotaz nemusí reagovat, konkrétně jsem se ptala i na toto), dostala jsem takovou všeobecnou odpověď o povinnosti spolupráce, konkrétně ale na tento konkrétní příklad neodpověděli.

    • 16. 10. 2018 20:55

      iva. (neregistrovaný)

      Re: EXEsoučinnost- BÚ bez znalosti vlast
      Paní jasná a paní Karo, děkuji Vám za reakce. Také jsem ráno napsala na Komoru a nečekám nic jiného, než obecnou odpověď. Ale vadí mi, že exekutor v žádosti o součinnost vyhrožuje tučným písmem vysokou pokutou, když nesdělím číslo účtu. A informace o povinnosti sdělit číslo účtu je ještě podtržená.
      Pro jistotu jsem požádala ještě firemního právníka aby k tomu řekl svoje a podle jeho stanoviska se zařídím. Hezký večer.

    • 17. 10. 2018 11:53

      Kara

      Re: EXEsoučinnost- BÚ bez znalosti vlast
      Pak dejte prosím vědět, jak se vyjádřil právník a co Vám odpověděli z Komory. Mě ty součinnosti teda pěkně štvou, každý chce vědět něco jiného a čím dál podrobněji, vyhrožují postihem a ještě se předbíhají v pořadí.

    • 19. 10. 2018 11:19

      iva. (neregistrovaný)

      Re: EXEsoučinnost- BÚ bez znalosti vlast
      Dobrý den, kopíruji vyjádření Komory:
      ... soudní exekutor má dle ust. § 128 zákona č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, právo požadovat skutečnosti, které mají pro úspěšný průběh řízení význam. Současně mu náleží práva dle Vámi uvedeného ust. § 33 odst. 4 zákona č. 120/2001 Sb., exekuční řád. Pro soudního exekutora je zjištění čísla účtu, na kterém se pravidelně nacházejí finanční prostředky povinného, zcela zásadním krokem k vymožení uložené povinnosti. Požadované číslo účtu v tomto případě bez obav sdělte ...

      Právník řekl: "Víte-li na 100% že je to jeho účet, číslo dejte".

    • 19. 10. 2018 13:03

      Kara

      Re: EXEsoučinnost- BÚ bez znalosti vlast
      Tak Vám z Komory odpověděli konkrétněji - že máte číslo sdělit.Ale podívejme se na to: oni píší, že exekutor má dle ust. §128 zákona 99/1963 právo požadovat... §128:" Každý je povinen bezplatně na dotaz sdělit soudu skutečnosti, které mají význam pro řízení a rozhodnutí..." Je snad exekutor soud? Existuje nějaký §, který říká, že § 128 OSŘ se vztahuje i na exekutory? Nevím.
      Sami exekutoři ve své žádosti o součinnost odkazují na zákon 120/2001, § 33 - 34. Ze žádného z těchto § mně nevyplývá, že by třetí osoby (= zaměstnavatelé) měli povinnost sdělovat číslo nějakého účtu. Když už, tak se tam hovoří o čísle účtu povinného.
      Já nejsem právník, ale vidíte, že i právník řekl, že máte sdělit účet, pokud jde skutečně o účet povinného.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).