Hlavní navigace

Narození dvojčat - MD

  • (neregistrovaný)

    7. 9. 2018 15:20

    Dobrý den,

    prosím, zaměstnankyni se narodila dvojčata. Prosím, jak to nahlásit na ČSSZ? Hlásíme to my a jak - nějaký formulář nebo musí sama? Poslala mi RL a e-mail, že prosí o prodloužení MD.

    Díky

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 9. 2018 18:27

      xJ (neregistrovaný)

      Re: Narození dvojčat - MD
      Podle mne by si na OSSZ měla ona sama donést kopii rodných listu dětí.
      Když už je poslala vám, zkusila bych se na OSSZ zeptat, jestli jim to také e-mailem můžete přeposlat.

    • 11. 9. 2018 9:46

      .. (neregistrovaný)

      Re: Narození dvojčat - MD
      Skutečnost, že se zaměstnankyni narodili dvojčata, zaměstnavatel ČSSZ dle mého názoru neoznamuje. Oznámení zaměstnankyně o narození dvojčat bylo posláno zaměstnavateli s tím, že prosí o prodloužení mateřské dovolené. Ne že žádá o prodloužení čerpání peněžité podpory v mateřství.

      Pro čerpání mateřská dovolená po dobu 37 týdnů je podstatné, že zaměstnankyně porodila zároveň 2 děti.
      ............

      Ovšem délka podpůrčí doby u peněžité pomoci v mateřství je nastavena jinak, než mateřská dovolená podle Zákoníku práce. Když si přečtete § 33 písm. b) Zákona o nemocenském pojištění zjistíte, že vedle porodu dvojčat je stanovena ještě jedna podmínka, kterou musí zaměstnankyně / pojištěnka splnit. A to, že je podmínka po uplynutí 28 týdnů podpůrčí doby splněna, by dle mého názoru neměl nahlašovat ČSSZ zaměstnavatel, ale sama zaměstnankyně / pojištěnka.

      PS. Pak už jen záleží na zaměstnavateli, zda bude "proaktivní" a poradí (doporučí,..) zaměstnankyni, že by měla pro delší čerpání peněžité podpory v mateřství sdělení o délce podpůrčí doby u peněžité pomoci v mateřství podle Zákona č. 187/2006 Sb. § 33 písm. b) po dané době poslat na ČSSZ sama. Nebo zda se zaměstnavatel rozhodne pro bezpečnější cestu a nebude se zabývat něčím, co není v jeho kompetenci.
      ............

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).