Hlavní navigace

Názor k dotazu Zrušení registrace DPH - majetek? od .. - Re: Zrušení registrace DPH - majetek? U drobného majetku,...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 8. 2018 15:54

    .. (neregistrovaný)

    Re: Zrušení registrace DPH - majetek?
    U drobného majetku, který byl již vydán do spotřeby a není odepisován, bych se spíš řídila § 79a odst. 1), než odst. 2) ZDPH. Tam se píše o majetku a o obchodním majetku (nesmíme zapomenout, že "majetek" je v ZDPH jinak definovaný než "majetek" v ZDP).
    Jinak pokud by se jednalo o vyšší částky, tak bych požádala o konzultaci daňového poradce. Aby měl klient podklad s "kulatým" razítkem pro budoucí kontrolu.
    V případě nízké částky bych udělala k založené kopii posledního Přiznání k DPH poznámky např. s rozpisem co se "dodaňovalo" a proč se nedodaňoval drobný majetek. A vytiskla bych si k tomu článek nějakého daňového poradce z netu, který by můj postup podpořil. Při kontrole pak alespoň nemusí člověk přemýšlet proč se rozhodl pro určitý postup a má připravené podklady.
    Tato problematika byla mimo jiné popsána v Pokynu Ministerstva financí ČR ze dne 15.5.1998 D - 167 (Postup při zrušení registrace plátce daně z přidané hodnoty). Jenže ten byl v roce 2016 pokynem MF-11 zrušen. I tak by stálo za to si část II. Dodanění majetku při zrušení registrace přečíst.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).