Hlavní navigace

Mateřská dovolená

  • (neregistrovaný)

    1. 9. 2005 13:28

    Dobrý den,
    prosím o radu, jak mám postupovat v následujícím případě. Naše zaměstnankyně v průběhu rodičovské dovolené chodila vypomáhat do naší firmy. V červnu 2005 nastoupila na další mateřskou dovolenou a já nevím jak ji mám vypočítat vyměřovací základ. RO je od 1.6.2004-31.5.2005. Příjem měla pouze z několika dní, které tady byla na výpomoc a pokud se započítává tento příjem do vyměřovacího základu, vychází mi strašně nízká denní dávka. Takže vůbec nevím co s tím. Pokud to tak je, potom je pro ty zaměstnankyně lepší, aby se u toho zaměstnavatele v době rodičáku vůbec neukazovaly.
    Ještě jsem našla ve mzdové účetní větu, že ta matka může požádat,aby se k takovému, pro ni dost nevýhodnému příjmu, nepřihlíželo. Platí to stále? To by totiž vyřešilo naši situaci.
    Díky za pomoc

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 9. 2005 14:31

      Jiřka (neregistrovaný)

      Re: Mateřská dovolená
      Obávám se, že je to špatná situace. Pokud v době rodičovské dovolené vykonávala práci v tom pracovním poměru, na základě kterého byla na mateřské a pak na rodičovské, tak se tam opravdu ten malý příjem musí započítat. Vlastně je to tak, že vždycky na tu dobu, co pracovala, byla rodičovská dovolená přerušena a pak zas na ni nastoupila... Lepší je, když v HPP zůstává stále na rodičovské a na ten přivýdělek je sjednána třeba DOPP, DOPČ nebo VPP. Pak v případě dalšího těhotenství je jí dávka počítána z výdělků před mateřskou a žádný malý příjem jí to nerozmělní.
      A právě nedávno jsem zjišťovala, zda lze ještě použít tu větu, o které se zmiňujete. Bohužel nelze, probírala jsem to s vedoucí nemocenských dávek na sociálce. Ta věta sice v zákoně 54/1956, §18 odst.7 zůstala a zní: " U poživatele rodičovského příspěvku, který vykonává zaměstnání v rozsahu stanoveném v zákoně o státní sociální podpoře, se ......nepřihlíží, pokud o to požádá." Jenže problém je v tom, že zákon o státní sociální podpoře už nevymezuje žádný rozsah, tak jak tomu bylo dříve, tj. že si mohla vydělat do poloviny ŽM. Není prý tedy k čemu nepřihlížet.
      To je zas jedna z věcí, která našim zákonodárcům zřejmě nedošla. Jak jsem psala, po dobu rodičovské je lepší si přivydělávat na základě dalšího pracovního poměru nebo dohody.

    • 6. 9. 2005 9:30

      IK (neregistrovaný)

      Re: Mateřská dovolená
      Budu pokracovat k tomuto tematu: je mozne na zaklade vyse uvedeneho uzavrit se svym zamestnavatelem ve vyse uvedene situali VPP na jinou praci (nebo i na stejnou)? Pokud ne, jakym druhem dohody lze osetrit praci jiz odvedenou u sveho zamestnavatele, byt v minimalnim rozsahu, ale z ktere jiz bylo odvedeno soc. + zdrav. pojisteni tak aby se pro vypocet vymerovaciho zakladu pro novou MD pouzila castka, na kterou byl uzavren HPP.

    • 6. 9. 2005 15:28

      Jiřka (neregistrovaný)

      Re: Mateřská dovolená
      Jediná možnost, jak dosáhnout toho, aby se jí tento přivýdělek nezapočítával do do základu pro novou mateřskou je, že tohoto přivýdělku dosáhla v jiném pracovněprávním vztahu a ne v HPP. Prostě to celé předělat tak, že s ní byl uzavřen VPP nebo DOPČ (musí ale být na jinou činnost než HPP) - pokud to ovšem jde. Např. jestli jste malou organizací, pak už při uzavření tohoto VPP byste to museli mít nahlášené na sociálce. Zkuste se nad tím zamyslet, zda je možné to takto zpětně "ošidit". Na odvodech a zaúčtování se nebude nic měnit, jde jen o to, aby to vypadalo tak, že tuto činnost nedělala v HPP. Pokud nechodila vypomáhat pravidelně každý měsíc, ale jen dle potřeby, tak to bude DOPČ, ne VPP.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).