Hlavní navigace

Prodloužení výpovědní doby a zkušební d

  • (neregistrovaný)

    25. 2. 2014 11:32

    Prosím, už jsem zase pozapomněla. V případě, že dostal zam-ec výpověď pro nadbytečnost, onemocněl ve výpovědní době a nemoc trvá i poslední den původního konce výpovědní doby (zde se ale názory liší) a neprohlásí, že na prodloužení netrvá, pak se prodlužuje. Moje otázka zní, zda se prodlužuje o promaroděné kalendářní dny nebo o promaroděné směny. Myslím si, že o kal. dny, je to tak?
    Naopak zkušební doba se prodlužuje o počet pracovních dní (tzn. měl dovolenou, marodil - pak se prodlouží o ty promaroděné pracovní dny, apod.). Je to tak?
    Ještě k mé poznámce o lišících se názorech. Podle mého názoru se výpovědní doba prodlužuje, i když nemoc skončila v poslední den výpovědní doby (protože v ten den ještě trvala). Jiní ale tvrdí, že by ta nemoc musela přesahovat, aby se prodlužovalo. Kdo má pravdu?

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 2. 2014 11:42

      jasná. (neregistrovaný)

      Re: Prodloužení výpovědní doby a zkušebn
      Tak, jak píšete, názory se různí. Mám tu stanovisko Mudr. Františka Mušky, že zkušební doba se prodložuje o pracovní dny. Naopak JUDr. Petr Bukovjan je zastáncem prodloužení v kalendářních dnech. Osobně zkušební dobu prodlužuji o dobu překážek v kalendářních dnech.
      Naoopak zkušební doba se prodlužuje o neodpracované směny, tudíž se prodlužuje v prac. dnech, kdy svátek se nebere jako pracovní den.

    • 25. 2. 2014 12:01

      VH

      Re: Prodloužení výpovědní doby a zkušebn
      Výpovědní doba se podle § 53 odst. 2 ZP prodlužuje o kalendářní dny a o přesahu toto ustanovení nehovoří. Zkušební doba se vždy prodlužuje o dny, které byly pro zaměstnance dny pracovními a zaměstnanec v nich práci nekonal.

    • 25. 2. 2014 12:16

      jasná. (neregistrovaný)

      Re: Prodloužení výpovědní doby a zkušebn
      Ještě doplním, že se domnívám, pokud pracovní neschopnost přesáhne konec výpovědní doby, výpovědní doba se prodlouží o ochrannou dobu. Pokud však nemoc je ukončena poslední den výpovědní doby, výpovědní doba se neprodlužuje.

    • 25. 2. 2014 15:39

      Kara (neregistrovaný)

      Re: Prodloužení výpovědní doby a zkušebn
      Paní Jasná, ale paní VH píše, že § 53 odst. 2 ZP o přesahu nehovoří.
      Píše se tam "byla-li dána výpověď před počátkem ochranné doby tak, že by výpovědní doba měla uplynout v ochranné době,....".
      Takže jestliže posledním dnem výpovědní doby byl 31. leden a v tento den skončila nemoc, tak to znamená, že výpovědní doba uplynula v ochranné době, protože 31.1. byl ještě nemocný.
      Což znamená, že v tomto případě se prodlužuje. O žádném přesahování tam fakt nic není.

    • 25. 2. 2014 15:29

      Kara (neregistrovaný)

      Re: Prodloužení výpovědní doby a zkušebn
      VH, děkuji za jasnou odpověď.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).