Hlavní navigace

Pracovní úraz

  • (neregistrovaný)

    12. 1. 2013 17:35

    Mám prosbu o radu, jak postupovat v případě, kdy zaměstnanec u lékaře na jeho dotaz kde si úraz udělat, odpověděl v práci a lékař tudíž na neschopnence zaškrtl pracovní úraz,Neschopenka je na datu. 13.-.17.12.2012. Zaměstnavatel se zaměstnancem se dohodli, že jako prac. úraz tuto skutečnost nebudou akceptovat.
    Já jako mzd účetní prosím o radu, jak v tomto případě postupovat.

    Mockrát děkuji, potřebuji dodělat mzdy a až já zjistila tuto skutečnost na neschopence

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 1. 2013 18:06

      Zdeněk H (neregistrovaný)

      Re: pracovní úraz
      Dobrý podvečer,
      jedna velmi důležitá rada do budoucna - to, že lékař na neschopence zaškrtne okénko "úraz v zaměstnání", nemá rovnítko Pracovní úraz. To je jenom pro evidenci lékaře. Zda se jedná nebo nejedná o Pracovní úraz, rozhoduje vždy a jenom zaměstnavatel. Nikdo jiný.
      Vy tedy v tomto případě, jako účetní, nepočítáte nic kolem pracovního úrazu. Byla to prostě jenom "obyčejná" pracovní neschopnost a jako takové jí náleží jen příslušná % mzdy. Více ne.
      S pozdravem Zdeněk

    • 12. 1. 2013 18:17

      AF 5 (neregistrovaný)

      Re: pracovní úraz
      Pane Zdeňku, moc děkuji za objasnění.Na dotaz u jiné mzdové účetní se mi dostalo odpovědi, že lékař v tomto případě hlásí tuto skutečnost na OSSZ a když se nepostupuje jako při pracovním úraze, tak jsou tam postihy a že jediné řešení je, zaslat na sociálku dohodu mezi zaměstanance a zaměstnavatelem, že se o pracovní úraz nejedná. Nezdálo se mi to a tak pátrám dál, protože potřebuji mzdy dokončit. Je to "mazec" v tomto případě, ponevadž se jedná stejně o neplacenou náhradu.
      Jinak strašně moc děkuji

    • 12. 1. 2013 18:07

      jasná. (neregistrovaný)

      Re: pracovní úraz
      Postupujete stejně, jako by se nejednalo o prac. úraz. To, že je na nemoc. lístku zaškrtnutý prac. úraz ještě neznamená, že se skutečně o prac. úraz jedná. Pro vás by byl směrodatný záznam o pracovním úraze, který by byl sepsán se zaměstnancem u zaměstnavatele, což zřejmě nebyl.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).