Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Hasiči-hospoda od MiMi - Re: Hasiči-hospoda Podle mne účetní udělal správně. Dobrovolní hasiči...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 1. 2013 11:21

    MiMi (neregistrovaný)

    Re: Hasiči-hospoda
    Podle mne účetní udělal správně. Dobrovolní hasiči jsou jsou něco jako obč.sdružení, tj. nezisková organizace. Vaše hlavní hospodářská činnost není prodej a nákup piva, to je živnostenská činnost a ta je normálně zdaňovaná (zisk). To, o čem píšete, se týká právě výnosu z neziskové (hlavní) činnosti. Tam je podle zákona umožněno daň do 300tis. odpustit s tím, že ji do tří let rozpustí v nákladech na neziskovou hlavní činnost... Ale tohle (pohostinství) to určitě není! Účetnictví (dříve podvojné) ještě véct nemusíte, ale je lepší na něj přejít.

  • 7. 1. 2013 21:04

    karelpoul (neregistrovaný)

    Re: Hasiči-hospoda
    Děkuji Vám za odpověď. Já myslel, že hlavní činnost to je to hasičctví a vedlejčí je ta hospoda. A že zisk se posuzuje z obou dohromady. Čiliže mohu-li si to shrnout: pokud by hasiči měly nějaký zisk z hasičské činnosti (plesy, různé akce) tak to by se posuzovalo do těch 300tis. Ale poku budou mít jakoukoliv jinou výdělečnou činnost, tak tu zdaňují plně celou. Prosím Vás, rozumím teď tomu správně?

  • 9. 1. 2013 11:44

    MiMi (neregistrovaný)

    Re: Hasiči-hospoda
    Hlavní činnost je uvedena na zřizovací listině při založení sdružení, resp. SDH. Podle mne tam ale budete mít uvedenu činnost dobrovolných hasičů a nějakou tu výchovu mladých hasičů... Pozor na ty plesy a vstupné, tomboly... Kolem toho je dost nejasností, respektive různých náhledů. Já bych vůči výběru za "dobrovolné" vstupné (např.) dávala náklady na uspořádání plesu. Atp. V činnosti neziskovek se při účtování musí sledovat každá akce zvlášť, ať už z hlavní či vedlejší činnosti a to její ziskovost či ztrátovost.
    Ale podívejte se na stránky republikových sdh, kdysi jsem v nich čerpala nějaké info a pamatuji,že tam byl návod i na účtování obdobných akcí. A mám dojem, že některé věci okolo plesů měli hasiči nějak ošetřeny a bylo tam doporučení co s tím...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).