Hlavní navigace

Dohody důchodci

  • (neregistrovaný)

    1. 1. 2013 23:10

    Dobrý večer, když bude mít důchodce dohodu, neuplatní slevu, tak může bud podepsat prohlášení a platit zálohou dan nebo nepodepsat a když se jedná o částku do 5000 platit srážkovou dan. Pokud platí zálohovou tak je povinný dělat zúčtování daní? pokud je povinný musí ho dělat sám a podat na FÚ, uvede zde jen příjmy z dohod a nebo mu ho může udělat firma u které na DPP pracoval? pokud může, tak lze to dělat i když v době zúčtování už ve firmě není nebo pokud je práce např jen 2x za rok? samozřejmě pokud si zažádá, ale zda to lze.
    Moc děkuji za radu.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 1. 2013 8:12

      Líba (neregistrovaný)

      Re: dohody důchodci
      Předpokládm, že máte na mysli situaci, kdy důchodce současně žádný jiný příjem než u vás nemá. V tom případě může podepsat prohlášení poplatníka a nebude mít povinnost podávat DP, může po skončení roku požádat o RZD, pokud bude mít smysl. Požádat o RZD může i v případě, že už ve firmě nepracuje, pokud jste byl jeho poslední zaměstnavatel v roce. Jestliže by měl na konci roku jiného zaměstnavatele, požádal by u vás o vystavení potvrzení o zdanitelných příjmech a RZD by dělal poslední zaměstnavatel.

    • 2. 1. 2013 15:39

      zemík (neregistrovaný)

      Re: dohody důchodci
      Jen pro upřesnění, jestliže jde jen a pouze o srážkovou daň, kdy není podepsané prohlášení, není povinen podávat DP. Daň je vyřešena u zaměstnavatele, a tyto příjmy se nikde neuvádí. Tím pádem bych to viděla na DPP třeba 2x v průběhu roku, jak uvádíte.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).