Hlavní navigace

Ztráta zdravotní způsobilosti zaměstnanc

  • (neregistrovaný)

    29. 12. 2012 10:28

    Ahoj, máte někdo zkušenost se zaměstnancem, který po operaci páteře již nemůže nadále vykonávat svou funkci a jinou pozici pro něj bohužel nemáme. Zaměstnanci byl přiznán důchod. Dnes za mnou přišel s tím, že mu na OSSZ řekli, že pro něj bude nejlepší pokud ho nepropustíme. Že nám bude stát přispívat na jeho mzdu atd.
    Co to pro mě jakožto zaměstnavatele bude znamenat, pokud ho necháme v pracovním poměru a na co nám bude stát přispívat a naopak co budeme muset nadále platit?

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 12. 2012 13:24

      div (neregistrovaný)

      Re: Ztráta zdravotní způsobilosti zaměst
      Pěkná blbost. Vy jste povinni ho poslat ke svému poskytovateli pracovně lékařských služeb, který vydá posudek, zda práci může konat nebo ne. Pokud nemůže, buď skončí pracovní poměr zaměstnanec nebo vy mu dáte výpověď, ovšem ve výpovědní době bude doma a platit ho budete průměrem, protože tuto práci již nesmí konat. Po uplynutí výpovědní doby skončí, bez nároku na odstupné. Pokud byste si ho chtěli nechat, museli byste vytvořit pracovní místo, které by dle vašeho lékaře mohl vykonávat. Co by vám stát platil nebo přispíval na jeho mzdu si musíte zjistit , myslím na ÚP.

    • 29. 12. 2012 17:43

      Lenka12 (neregistrovaný)

      Re: Ztráta zdravotní způsobilosti zaměst
      Děkuji za odpověď. Tak nějak jsem si to myslela taky. Prostě ho buď propustím anebo vytvořím pro něj vhodné místo a na jakožto invalidního důchodce možná dostanu nějaký příspěvek od státu. Toť vše. Přesně jak píšete. Pěkný večer

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).