Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Nákup auta - DPH od Jana N. - Re: Nákup auta - DPH ř. 40 a pouze...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 12. 2012 7:19

    Jana N. (neregistrovaný)

    Re: Nákup auta - DPH
    ř. 40 a pouze poměrem služebních jízd, krátit hned při pořízení,
    i ostatní opravy, doplňky atd. hned při nákupu.
    na konci roku,přepočet dle skutečnosti, pokud rozdíl soukr. a služ. jízd větší jak 10 procentních bodů, tak dph vyrovnat ř. 45

  • 13. 12. 2012 8:31

    mája (neregistrovaný)

    Re: Nákup auta - DPH
    ráda bych se připojila do diskuze, koupili jsme v září osobní auto, při nákupu jsme krátili dph poměrným koeficientem při pořízení. Na konci roku udělám přepočet dle skutečnosti (knihy jízd). Vyrovnám dph ř.45 - pokud se odchýlím o 10% - to je mi jasné.
    U ostatních oprav, doplňků atd. mohu krátit ihned při nákupu poměrným koeficientem, na konci roku přepočet,
    nebo můžu uplatnit nárok na odpočet ve výši 100% (§75 odst.2 ZDPH) a na konci každého měsíce provedu vyúčtování dph v poměru služební/soukromé km dle knihy jízd a odvedu dph z oprav,doplňků atd. na základě dokladu o použití.
    PHM také na konci každého měsíce přepočtu dle skutečného poměru služební/soukromé km dle knihy jízd, odvedu dph na základě dokladu o použití a dám spotřebované PHM pro soukromé účely k úhradě zaměstnanci.
    Pochopiila jsem postup dle §75 odst.2 ZDPH správně, že mohu mít 100% odpočet u oprav i PHM a na konci měsíce dle skutečného poměru služební/soukromé km z knihy jízd odvádět dph na základě dokladu o použití?
    Děkuji moc.

  • 13. 12. 2012 9:26

    mar* (neregistrovaný)

    Re: Nákup auta - DPH
    jak správně zjistím poměr služebních jízd?
    Moc tomu nerozumím. Cena automobilu je 309.762,50, DPH 61.952,50. Vypočítám si zhruba soukromé jízdy za celý rok např. 15% soukromé, 85% služebně a toto DPH pokrátím o 15%?
    děkuji
    Nebo bych to mohla krátit každý měsíc. Vzala bych si cenu automobilu + opravy, servis .. * 15% soukromé jízdy a z toho bych odvedla DPH za daný měsíc? Je to lepší způsob?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).