Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Čtvrtletní příjem (prosím p. Jiřinko) od WW - Re: Čtvrtletní příjem (prosím p. Jiřinko Ještě doplním, je...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 12. 2012 11:52

    WW (neregistrovaný)

    Re: Čtvrtletní příjem (prosím p. Jiřinko
    Ještě doplním, je to čtvrtletní příjem pro Příspěvek na bydlení (nevím, zda je to v něčem důležité)

  • 6. 12. 2012 12:21

    Kara (neregistrovaný)

    Re: Čtvrtletní příjem (prosím p. Jiřinko
    Já se domnívám, že byste měla potvrdit to, co bylo v těch měsících zúčtováno, i když to ještě nedostal vyplacené.

  • 6. 12. 2012 12:33

    Kara (neregistrovaný)

    Re: Čtvrtletní příjem (prosím p. Jiřinko
    A teď se dívám, že neodpovídala Jiřinka, ale Renata.

  • 6. 12. 2012 12:33

    WW (neregistrovaný)

    Re: Čtvrtletní příjem (prosím p. Jiřinko
    To jsem prave udelala a nejak se obavam, aby to nebylo spatne, byly i pripady, kdy napr. zamestnanec dostal "konecne" ve tretim ctvrtleti doplacenou mzdu za duben .. nezahrnula jsem ji tam .... a ted koukam do Zákon o státní sociální podpore (č. 117/1995)
    §5 (4), kde se píse:
    Je-li rozhodným obdobím, za které se zjišťuje rozhodný příjem, kalendářní čtvrtletí [§6 písm. b)], započítávají se příjmy uvedené
    a) v odstavci 1 písm. a) č. 1 v tom kalendářním čtvrtletí, v němž byly zaúčtovány
    Já se omlouvam, ale uz z toho zacinam byt trosku na hlavu, co teda presne znamena termin "v tom kalendarnim ctvrtleti, v nemz byly zauctovany"? Tak nejak sem si myslela, ze to znamena to, co si zamestnanec za to ctvrtleti vydelal, bez ohledu na to, kdy mu ta mzda byla vyplacena, nebo ne?
    Moc děkuji vsem za trpelivost.

  • 6. 12. 2012 12:36

    WW (neregistrovaný)

    Re: Čtvrtletní příjem (prosím RenatkoH)
    Jejda, omlouvam se, teprve ted jsem si toho všimla, samozřejmě, odpovidala pani Renatka H. Ještě jednou se omlouvam.

  • 6. 12. 2012 12:40

    Kara (neregistrovaný)

    Re: Čtvrtletní příjem (prosím p. Jiřinko
    Ano, já to chápu stejně. Proto jsem psala, že se potvrzují příjmy, které byly zúčtovány, bez ohledu na to, jestli je dostal nebo jestli mu je zaměstnavatel dluží. Tzn. za červenec až září si vydělal 50000 Kč, toto mu bylo v tomto 3. čtvrtletí zúčtováno a to potvrdíte, bez ohledu na to, že mu třeba výplatu za září zaměstnavatel ještě dnes dluží. Do příjmu se ale nezahrnuje případný daňový bonus na děti.

  • 6. 12. 2012 12:48

    WW (neregistrovaný)

    Re: Čtvrtletní příjem (prosím p. Jiřinko
    Ano, presne tak sem to pochopila i ja, vubec si nedovedu predstavit, ze by to bylo jinak, zamestnavatel dluznou mzdu doplaci po tisicovkach nebo dvoutisicovkach, az je mzda zaplacena cela tak se podepise vyplatni paska, dlužnou mzdu dostavame treba i na trikrat. Ve tretim ctvrtleti jsme napr. navic dostali mzdu za duben, ale zase jsme neobdrzeli mzdu za zari .. Lidi, co uz u nas nepracuji ted v prosinci dostali doplacenou mzdu za zari .. to bych jim potom musela psat i prijem ve ctvrtem ctvrtleti, i kdyz to uz u nas ani nebyli zamestnani ....
    Budu rada za dalsi nazor.

  • 6. 12. 2012 16:18

    RenataH (neregistrovaný)

    Re: Čtvrtletní příjem (prosím p. Jiřinko
    Já s tím nesouhlasím, což samozřejmě není směrodatné. Níže uvedený §6 zákona o živ.a exist. minimu mluví o příjmech vyplacených, nikoli zúčtovaných. Nejlépe vám pravděpodobně poradí na kontaktním místě ÚP, zkuste tam zavolat a dejte vědět.
    Když máte přiřknuté alimenty, také není podstatné, kolik máte dostávat, ale kolik opravdu dostanete. Ve vašem případě by tato dávka pozbývala smysl.

  • 6. 12. 2012 16:25

    Kara (neregistrovaný)

    Re: Čtvrtletní příjem (prosím p. Jiřinko
    Jde o příspěvek na bydlení, což je dávka státní soc. podpory, jako např. přídavky. Tam taky přece potvrzujete příjem zúčtovaný v kal. roce, ne skutečně vyplacený. Kdybyste měla rozlišovat, kdy co bylo vyplaceno, tak byste do příjmů za 3. čtvrtletí nemohla zahrnout mzdu za září, protože ta je vyplacena až v říjnu, tedy ve 4. čtvrtletí.

  • 9. 12. 2012 19:46

    WW (neregistrovaný)

    Re: Čtvrtletní příjem (prosím p. Jiřinko
    Takže: telefonovala jsem přímo s paní, která pracuje na ÚP na těchto sociálních dávkách. Řekla jsem jí, že se jedná o Potvrzení čtvrtletního příjmu na Příspěvek na bydlení.
    Paní mi řekla, že se jedná o příjmy zúčtované (asi by se daly nazvat i zaúčtované) a to jsou ty příjmy, které si zaměstnanec vydělal za to konkrétní čtvrtletí. Nebere se ohled na to, kdy byly peníze vyplaceny. To slovo zúčtované (zaúčtované) prý snad znamená, že v tom období byly zaúčtovány a bylo z nich odvedeno sociální a zdravotní pojištění.
    Já jsem se tedy ještě šťouravě zeptala, jak to posoudit, když zaměstnavatel neodvádí za zaměstnance v termínu ani zdravotní ani sociální (vždycky si to pak zdravotka a sociálka řešej exekucí). Na to paní odpověděla, že přímo neví, jak toto by posuzoval Iinspektorát, že tak hluboko ona nevidí, ale prostě do čtvrtletního potvrzení psát peníze jak byly vydělaný, bez ohledu na datum vyplacení.

  • 9. 12. 2012 19:49

    WW (neregistrovaný)

    Re: Čtvrtletní příjem (prosím p. Jiřinko
    Také jsem se ptala na to, že někdy se potvrzují peníze přímo v tom měsíci vyplacené, ale to mi paní řekla, že to je jiný případ, že to se týká dávek hmotné nouze, tam že se vyplňuje příjem vyplacený, např. příjem za září se vyplní to, co zaměstnanec vydělal v období 1.8.-31.8. a dostal do zaplacené v září.
    Samozřejmě písemně to nemám (což by bylo lepší), jen ústně, takže odvolat bych se na to později nikdy nemohla, ale paní jsem do telefonu popsala celou situaci (jak firma doplácí mzdy po dvoutisícovkách a tak) takže mi určitě rozumněla o čem mluvím a na co se vlastně ptám.
    Ještě jednou jsem si prošla zákon č. 117/1995 - Zákon o státní sociální podpoře, konkrétně:
    §5 (4) Je-li rozhodným obdobím, za které se zjišťuje rozhodný příjem, kalendářní čtvrtletí [§6 písm. b)], započítávají se příjmy uvedené
    a) v odstavci 1 písm. a) č. 1 v tom kalendářním čtvrtletí, v němž byly zaúčtovány,
    na tohle už by se snad šlo odvolat, co myslíte?

  • 9. 12. 2012 19:50

    WW (neregistrovaný)

    Re: Čtvrtletní příjem (prosím p. Jiřinko
    Paní RenatkaH uváděla zákon č. 110/2006 - Zákon o životním a existenčním minimu, tam se opravdu hovoří o vyplacených penězích, ale domnívám se, že se to týká dávek hmotné nouze, tam se potvrzují skutečně vyplacené peníze a určitě se tam píší i alimenty apod. Paní RenatkoH, nespletla jste si dávky státní sociální podpory s dávkami pomoci v hmotné nouzi? Domnívám se, že posuzování příjmů je u těchto dávek rozdílné.
    Budu ráda, když se k tématu vyjádří i další. Děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).