Hlavní navigace

Názor k dotazu Kvalifikační dohoda-prosím VH, Páju... od VH - Re: Kvalifikační dohoda-prosím VH, Páju. Karo, nezlobte se, ale...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 11. 2012 12:30

    VH

    Re: Kvalifikační dohoda-prosím VH, Páju.
    Karo, nezlobte se, ale bez té kvalifikační dohody je těžké se blíže vyjadřovat. Vaši odpověď jsem si četla už včera, ale nemám, co bych dodala.
    O neplatnosti rozhoduje soud, a to na návrh účastníka, který je jí dotčen, navíc platí, že neplatnost nemůže jít k tíži zaměstannce, pokud je nezpůsobil výlučně sám. Pak si strany musí vrátit, co si plnily (=obecné pravidlo), což ne vždy jde. Smluvní ujednání je platné, do doby, než soud vysloví jeho neplatnost. je-li možné oddělit obsah, který je neplatný, ostatní ujednání zůstávají v platnosti (zde podle mě nejde, protože chybí předepsané obsahové náležitosti). Napsala bych, že požadavek zaměstnavatel odmítám jako nedůvodný, neboť pro uzavření kvalifikační dohody nebyly splněny podmínky ´(tím rozumím předem provedenou kalkulaci), která chybí, druhým důvodem je absence předepsaného obsahu = druhy nákladů, které by syn vracel.
    Píšete, že pokyny k práci synovi dávali mailem = pro mě důležitá informace, protože pokud by se jednalo o vzdělávací aktivitu, pak zaměstnavatel pokyny nedává (dává je školitel, organizátor apod.) Práci v cizině bych považovala za zahraniční pracovní cestu, na kterou byl syn vyslán, máte pravdu, že náklady na jízdné a obytování by zaměstnavatel hradil i tak, navíc stravné (prohlubování kvalifikace, byť je uzavřena kvalifikační dohoda, je stále výkonem práce). O stravném jste se asi nezmiňovala, možná ho zaměstnavatel dluží.
    Nemám za to, že by bylo možné si naběhnout, pokud se zaměstnavatel rozhodne, že bude "dluh" vymáhat soudně, stejně tomu nezabráníte. Být zaměstnavatelem, napsala bych synovi kvalifikovanou výzvu, bez té bych žalobu nepodávala. Pája má na mě mail, jestli se s ním můžete spojit, určitě Vám ho dá.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).