Hlavní navigace

Zákon o ochraně osobních údajů

Zákon č. 101/2000 Sb., zákon o ochraně osobních údajů

Část první
Ochrana osobních údajů

Hlava IV: Postavení a působnost úřadu

§ 28

(1) Úřad je nezávislý orgán. Ve své činnosti postupuje nezávisle a řídí se pouze zákony a jinými právními předpisy.
(2) Do činnosti Úřadu lze zasahovat jen na základě zákona.
(3) Činnost Úřadu je hrazena ze samostatné kapitoly státního rozpočtu České republiky.

§ 29

(1) Úřad

  • a) provádí dozor nad dodržováním povinností stanovených zákonem při zpracování osobních údajů,
  • b) vede registr zpracování osobních údajů,
  • c) přijímá podněty a stížnosti na porušení povinností stanovených zákonem při zpracování osobních údajů a informuje o jejich vyřízení,
  • d) zpracovává a veřejnosti zpřístupňuje výroční zprávu o své činnosti,
  • e) vykonává další působnosti stanovené mu zákonem,
  • f) projednává přestupky a uděluje pokuty podle tohoto zákona,
  • g) zajišťuje plnění požadavků vyplývajících z mezinárodních smluv, jimiž je Česká republika vázána, a z přímo použitelných předpisů Evropské unie,
  • h) poskytuje konzultace v oblasti ochrany osobních údajů,
  • i) spolupracuje s obdobnými úřady jiných států, s orgány Evropské unie a s orgány mezinárodních organizací působícími v oblasti ochrany osobních údajů. Úřad v souladu s právem Evropské unie plní oznamovací povinnost vůči orgánům Evropské unie.25a).

(2) Při výkonu dozoru ve formě kontroly se postupuje podle zvláštního právního předpisu 26).
(3) Dozor nad zpracováním osobních údajů, které provádějí zpravodajské služby, stanoví zvláštní právní předpis 27).

§ 29a

(1) Ministerstvo vnitra nebo Policie České republiky poskytuje Úřadu pro výkon působnosti stanovené tímto zákonem a dalšími právními předpisy

  • a) referenční údaje ze základního registru obyvatel,
  • b) údaje z agendového informačního systému evidence obyvatel,
  • c) údaje z agendového informačního systému cizinců.

(2) Poskytovanými údaji podle odstavce 1 písm. a) jsou

  • a) příjmení,
  • b) jméno, popřípadě jména,
  • c) adresa místa pobytu,
  • d) datum narození.

(3) Poskytovanými údaji podle odstavce 1 písm. b) jsou

  • a) jméno, popřípadě jména, příjmení, popřípadě rodné příjmení,
  • b) datum narození,
  • c) adresa místa trvalého pobytu, včetně předchozích adres místa trvalého pobytu,
  • d) počátek trvalého pobytu, popřípadě datum zrušení trvalého pobytu nebo datum ukončení trvalého pobytu na území České republiky.

(4) Poskytovanými údaji podle odstavce 1 písm. c) jsou

  • a) jméno, popřípadě jména, příjmení, popřípadě rodné příjmení,
  • b) datum narození,
  • c) druh a adresa místa pobytu,
  • d) číslo a platnost oprávnění k pobytu,
  • e) počátek pobytu, popřípadě datum ukončení pobytu.

(5) Údaje, které jsou vedeny jako referenční údaje v základním registru obyvatel, se využijí z agendového informačního systému evidence obyvatel nebo agendového informačního systému cizinců, pouze pokud jsou ve tvaru předcházejícím současný stav.
(6) Z poskytovaných údajů lze v konkrétním případě použít vždy jen takové údaje, které jsou nezbytné ke splnění daného úkolu.