Hlavní navigace

Rodičovský příspěvek a zaměstnání

  • (neregistrovaný)

    21. 2. 2019 12:47

    Dobrý den, známá tvrdí, že když pobírá matka rodičovský příspěvek a zároveň pracuje, tak v tom samém zaměstnání musí mít jinou pozici při zaměstnání a souběhu RP?
    Je to tak?
    Vím, že nemůže být stejná pozice u 1 z-tele, pokud na HPP např. dělá zámečníka a měl by souběh - dohodu o PP a měl by na ní uvedenou pozici zámečník, tomu rozumím, ale souběh pobírání rodičovského příspěvku a zaměstnání musí být jiná pozice na HPP??
    Děkuji

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 2. 2019 13:54

      Maxx (neregistrovaný)

      Re: Rodičovský příspěvek a zaměstnání
      Je potřeba rozlišit rodičovský příspěvek a rodičovskou dovolenou.

      POkud pobírá rodičovský příspěvek - klidně se může vrátit na své původní místo. Pracovat a u toho ještě pobírat rodičák.

      Pokud je stále na rodičovské dovolené a chce si vydělat mimo svou původní pozici (třeba proto, že nemá kam dát dítě a pracovat 8 hod), tak je u zam-tele stále evidovaná na rodičovské dovolené a pak může pracovat třeba na DPČ, DPP a s pobíráním rodičovského příspěvku to vůbec nesouvisí.

      Nebo po dobu rodičovské dovolené u původního zam-tele může uzavřít pracovní poměru u úplně jiného zam-tele a pracovat na stejném pracovním zařazení (prodavačka x prodavačka). Po ukočení rodičovské dovlené u původního - musí nějak řešit souběh dvou prac. poměrů.


      Na dokreslení rozdílu - klidně může být doma na rodičovské dovolené do 3 let věku a už nepobírat rodičovský příspěvek (protože si zvolí kratší dobu čerpání).

    • 22. 2. 2019 7:52

      bet (neregistrovaný)

      Re: Rodičovský příspěvek a zaměstnání
      Děkuji, Max, takhle jsem si to myslela, ale známá tvrdila, že jí to říkala personalistka. Spíš mě napadá, že to mohlo být myšleno jinak.
      Jiná varianta. Čerpá v zaměstnání rodič.dovolenou a vrátí se do stejného zaměstnání na DoPP či DoPČ na jinou pozici. A je pořád "chráněná" před výpovědí, když neberu zrušení z-tele. Jakmile by RD přerušila a vrátila se do zaměstnání (přitom pobírala rodič.příspěvek), ztrácí "ochranu". Možná to mohla personalistka myslet takto a známá si to převedla jinak. Děkuji za vaši odpověď a váš čas! A přeji pěkný den :)

    • 26. 8. 2019 16:45

      Jana (neregistrovaný)

      Můžu pracovat v původním zaměstnání (HP) a současně pobírat rodičovský příspěvek?

    • 26. 8. 2019 16:53

      Kara1 (neregistrovaný)

      Ano, vždyť to Maxx jasně píše. Nemusíte být na rodičovské dovolené, můžete ve svém pracovním poměru pracovat a současně pobírat rodičovský příspěvek.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).