Hlavní navigace

Podpora po rodičovské dovolené a uk. PP

  • (neregistrovaný)

    6. 1. 2019 16:25

    Dobrý den, prosím o radu, jak ukončit pracovní poměr po rodičovské dovolené ( dítě do 4 let - 11. 1).
    Po rodičovské dovolené se zaeviduji na UP, ale vyčetla jsem, že pokud půjdu ihned a nezačnu u zaměstnavatele pracovat od 12. 1, bude se mi počítat podpora z průměrné mzdy národního hospod. a to je malá podpora, zaměstnavatel se se mnou dohodl o dohodě rozvázání prac. poměru, z důvodu starání se o dítě v předškolním zařízení a nadbytečnost. Musím jít na pár dní do zaměstnání pracovat, abych dostala plnou výši podpory nebo rovnou můžeme ukončit PP k 11, nebo 12.1? Bohužel je to oboustranné.
    Děkuji mnohokrát za jakékoliv rady.
    Michaela

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 1. 2019 16:42

      pája

      Re: Podpora po rodičovské dovolené a uk.
      počkejte, pokud jste pro zam-tele nadbytečná, tak můžete uzavřít dohodu o skončení PP, ale s odstupným.Pozor,ať s vámi nezamete.

    • 6. 1. 2019 17:25

      xy5

      Re: Podpora po rodičovské dovolené a uk.
      Rodičovskou dovolenou jste měla jen do 3let dítěte, takže celý rok jste měla co? Co máte přesně napsáno v dohodě o skonč. PP? Opravdu nadbytečnost?

    • 6. 1. 2019 17:56

      michaelaBl (neregistrovaný)

      Re: Podpora po rodičovské dovolené a uk.
      já mám rodičovský příspěvek do 4 let věku dítěte, končí mi tedy 11. 1. se zam-telem jsme se dohodli o skončení pp dohodou, aby jsme na tom nebyli ani jeden bytí, jelikož je to v rámci rodiny. Bohužel už pro mě nemá místo, protože se snižovaly stavy zaměstnanců. a nevím, jak bychom to měli ukončit, aby jsem dostala vyšší podporu. je ochotný mě zaměstná na chvíli, abych neměla nízkou podporu, že mu vypomůžu v restech a pak skončím. počítám tak měsíc u něho, ale nevím, jestli to má smysl. Děkuji

    • 6. 1. 2019 18:05

      Líba (neregistrovaný)

      Re: Podpora po rodičovské dovolené a uk.
      Rodičovská dovolená je maximálně do 3 let věku dítěte. Jestli jste byla doma déle, tak to bylo neplacené volno. Doba pobírání rodičovského příspěvku s tím nesouvisí. Jestli odpracujete měsíc, bude se vám podpora počítat z pravděpodobného příjmu.

    • 6. 1. 2019 18:35

      .. (neregistrovaný)

      Re: Podpora na ÚP po neplaceném volnu
      .........

      Čerpání rodičovského příspěvku Vám nemůže končit v cca polovině měsíce.

      Rodičovský příspěvek se vyplácí měsíčně a pokud je poslední příspěvek v nižší částce, jak předposlední příspěvek, tak se tyto dva příspěvky slučují (zjednodušeně řečeno, více Zákon č. 117/1995 Sb. § 30 odst. 6). Pak je na zvážení, zda skutečně může být ukončeno čerpání rodičovského příspěvku 11.1.2019.

      https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1995-117

      Takže je možné, že v tomto okamžiku již ani nejste osobou, pobírající rodičovský příspěvek. A máte povinnosti nahlásit tuto skutečnost své zdravotní pojišťovně prostřednictvím svého zaměstnavatele.
      .........

    • 6. 1. 2019 18:50

      michaelaBl (neregistrovaný)

      Re: Podpora na ÚP po neplaceném volnu
      je, tak to mi nikdo nic neřekl, paní mi říkala, že mi to vyjde, tak akorát, a teď mi poslali stejnou částku jako vždy.... tak ja si tam raději zítra zavolám, jak to teda je a tím pádem přicházím o podporu? nebo jak to s ní je prosím? ja myslela, že je to do 11.1 a tímto datem mám nastoupit do zaměstnání nebo na UP.

    • 6. 1. 2019 19:09

      .. (neregistrovaný)

      Re: Podpora na ÚP po neplaceném volnu
      Nelze odpovědět když nevíme, jaké ujednání máte k neplacenému volnu se svým zaměstnavatelem.

      Čerpání rodičovského příspěvku je zcela nezávislé na tom, jak to máte s neplaceným volnem (či předtím s rodičovskou dovolenou) domluveno v zaměstnání.

      Do zaměstnání jste měla po rodičovské dovolené nastoupit první pracovní den po třetích narozeninách dítěte (zjednodušeně řečeno). Pokud jste se se zaměstnavatelem domluvila jinak s tím, že po nějakou další dobu budete mít neplacené volno, tak to byste měla řešit nyní s ním. Nemůžeme vědět, co jste si ke konci neplaceného volna se zaměstnavatelem domluvili.

    • 6. 1. 2019 19:12

      Líba (neregistrovaný)

      Re: Podpora na ÚP po neplaceném volnu
      Podporu v nezaměstnanosti můžete dostat, až skončí váš pracovní poměr, dřív vás na ÚP nezaregistrují. Dokdy jste požádala o neplacené volno, ví váš zaměstnavatel. Můžete se domluvit na jeho prodloužení, nic tomu nebrání.

      Ani jedno nemá žádnou souvislost s pobíráním rodičovského příspěvku. Můžete ho pobírat a přitom chodit do práce nebo pobírat podporu.

      Na zdravotní pojišťovně se můžete nahlásit jako osoba pečující o dítě do 7 let nebo o dvě do 15 let, abyste nemusela doplácet ZP do minima z neplaceného volna.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).