Hlavní navigace

Výpočet podpory, prosím neví někdo?

  • (neregistrovaný)

    16. 7. 2018 6:25

    Dobrý den, prosím neví někdo, jak je to s výpočtem podpory v nezaměstnanosti?

    V současné době jsem po druhé rodičovské. Zaměstnání jsem musela ukončit, neboť zaměstnavatel mi neumožnil prodloužení na 4 roky, resp. nejdříve mě po telefonu ujistil, že nemá žádný problém s mou 4letou rodičovskou, ale když jsem mu poslala žádost o prodloužení rodičovské na 4 roky, aby pouze potvrdil a poslal zpět, tak nereagoval. Nereagoval ani následující měsíc. Z právního oddělení na UP mi bylo řečeno, že když jsem nenastoupila do práce v den, kdy mému dítěti byly 3 roky, a nemám nic písemně, tak je to slovo proti slovu a výhodu má zaměstnavatel a poradili mi, ať raději dám výpověď sama. Potvrzení výpovědi přišlo okamžitě, a já jsem zůstala na rodičovské 4 roky do 6/2018.
    Mezitím jsem nastoupila na brigádu na DPP, v 6/2018 mi DPP skončila a já 7/2018 nastoupila na úřad práce. Úřednice na UP mi řekla, že o dohodě nechce nic vědět, že by s tím bylo moc papírů navíc. Pak mi řekla, že podporu budu mít spočítanou pouze z rodičovské.

    Proto se na Vás obracím s dotazem, že když jsem byla zaměstnaná na plný úvazek před mateřskou a byla jsem vedena u firmy i víc než rok před nástupem na mateřskou, ale musela jsem dát výpověď v době mateřské dovolené, takže jsem byla od 10/2017 nezaměstnaná, ale stále vedená na úřadě na rodičovské dovolené a souběžně jsem měla DPP.

    Prosím tedy o radu, zda úřednice měla pravdu a výše podpory nebude ovlivňovat ani fakt, že jsem měla DPP a že jsem byla vedená u zaměstnavatele od 5/2010 do 9/2017, dala jsem výpověď já, ale pracovala jsem i na DPP v době 9/2017 až 6/2018?

    Mnohokrát Vám děkuji za trpělivost a odpověď a přeji hezký den.
    Zdena L.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 7. 2018 6:48

      .. (neregistrovaný)

      Re: Výpočet podpory, prosím neví někdo?
      Odměna z DPP byla do deseti tisíc za měsíc? Nebo nad tuto částku?

    • 16. 7. 2018 7:13

      Zdena L. (neregistrovaný)

      Re: Výpočet podpory, prosím neví někdo?
      Dobrý den, ano vždy do 10.000,- korun. Děkuji moc. ZL

    • 16. 7. 2018 7:41

      Líba (neregistrovaný)

      Re: Výpočet podpory, prosím neví někdo?
      DPP byla nepojištěná, na podporu nemá žádný vliv, žádné papírování by vám nepomohlo, asi jste úřednici špatně pochopila. Péče o dítě do 4 let je doba náhradní, i když jste neměla zaměstnavatele.

      § 51
      (1) Podpora v nezaměstnanosti se uchazeči stanoví za první 2 měsíce ve výši 0,15násobku, další 2 měsíce ve výši 0,12násobku a po zbývající podpůrčí dobu 0,11násobku průměrné mzdy v národním hospodářství za 1. až 3. čtvrtletí kalendářního roku předcházejícího kalendářnímu roku, ve kterém byla podána žádost o tuto podporu, jestliže
      a) splnil podmínku doby předchozího zaměstnání [§ 39 odst. 1 písm. a)] započtením náhradní doby a tato doba se posuzuje jako poslední zaměstnání,

    • 16. 7. 2018 8:15

      Zdena L. (neregistrovaný)

      Re: Výpočet podpory, prosím neví někdo?
      Ještě jednou dobrý den, mnohokrát Vám děkuji, mám trochu víc jasno. Přeji hezký den. Zdena L.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).