Hlavní navigace

Přílohy k dokladům - fakturám

  • (neregistrovaný)

    23. 3. 2018 10:19

    dobrý den, už delší dobu na firmě řešíme, jestli je nutné aby u faktur přijatých byla přiložena objednávka, která je potvrzena dodavatelem, dodací list podepsaný někým z naší firmy jako doklad o převzetí popř. potvrzené soupisy prací, nebo montážní listy podepsané oběma stranami apod. Prý to z pohledu našich dodavatelů od nich nikdo nechce + jenom my. A nebo "kecají." V zákonech to asi nikde jako povinnost není, ale to spíše interní věc řešená směrnicí - tak by mě zajímalo jak to chodí prakticky jinde.
    Díky za názory.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 3. 2018 10:28

      Maxx (neregistrovaný)

      Re: přílohy k dokladům - fakturám
      >dobrý den, už delší dobu na firmě řešíme, jestli je
      >nutné aby u faktur přijatých byla přiložena objednávka,
      >která je potvrzena dodavatelem, dodací list podepsaný
      >někým z naší firmy jako doklad o převzetí popř.
      >potvrzené soupisy prací, nebo montážní listy podepsané
      >oběma stranami apod. Prý to z pohledu našich dodavatelů od
      >nich nikdo nechce + jenom my. A nebo "kecají." V
      >zákonech to asi nikde jako povinnost není, ale to spíše
      >interní věc řešená směrnicí - tak by mě zajímalo jak to
      >chodí prakticky jinde.
      >Díky za názory.

      Nějak tomu nerozumím, konkrétně tomuto:
      Prý to z pohledu našich dodavatelů od
      >nich nikdo nechce + jenom my.

      Vy požadujete po dodavatelích, aby k faktuře přiložili Vaši objednávku?

    • 23. 3. 2018 10:49

      iii (neregistrovaný)

      Re: přílohy k dokladům - fakturám
      buď aby nám ji potvrdili na E-mail nebo přiložili potvrzenou k faktuře.
      Spíš jde o to, že nám ji nechtějí potvrdit. pokud ji potvrdí a pošlou na E-mail technikovi tak si ji přiložíme, to samé u ostatních příloh.
      Např. přivezou na stavbu materiál, ten převezme subka, podepíše, dodák někam odloží a ve finále dodák není. Chlapům na stavbě je to jedno. A když o dodák požádáme dodavatele tak je s tím někdy problém . apod. Proto bych poprosila o to jaký systém mají ostatní. děkuji- .

    • 23. 3. 2018 11:02

      Maxx (neregistrovaný)

      Re: přílohy k dokladům - fakturám
      Předávací protokoly k převzetí díla dostáváme u faktur vždy.

      Potvrzené objednávky - jsou Vám vzhledem k faktuře podle mě na nic.
      Potřebujete zjistit, jestli materiál opravdu někdo převzal a Vy máte platit. Někdy to ufaktur dostáváme, někdy ne. A když to není, tak pátráme na své straně, jestli transakce proběhla tak, jak je fakturováno. Snad máte nějaké pracovníky, kteří jsou za to placení. Tohle bych ale neházela na dodavatele. Připadá mi, že si chcete zjednodušit práci :-)

      Možná má někdo jiný názor nebo jinou zkušenost z praxe.

    • 23. 3. 2018 11:25

      iii (neregistrovaný)

      Re: přílohy k dokladům - fakturám
      potvrzenou objednávku vyžadujeme i z důvodu, aby nám materiál dodali za cenu, kterou nám slíbili. Ale chtěla bych uvést na pravou míru - není to samozřejmě jenom na dodavateli, jde i vlastní zaměstnance, kteří si mají plnit svoje povinnosti - tam je ta převažující odpovědnost - jak uvádíte. Proto sonduji, jak se to dělá jinde. měli jsme ve firmě před lety poměrně velký problém s jedním zaměstnancem ohledně materiálu, nařízení se ohledně kontrol faktur, příloh a podpisů se na základě toho zpřísnila a ne vždy je jednoduché se tím prokousat. Např.dodávky ze zahraničí, nájmy mechanizací, jednotkové ceny slíbeného a skutečně dodaného materiálu, objem prací a termíny prací na objednávkách, smlouvách poř. dodatcích apod. Potom slyším, jak jsem to mohla zaúčtovat, když to "nesedí" Děkuji za čas.

    • 23. 3. 2018 11:35

      Maxx (neregistrovaný)

      Re: přílohy k dokladům - fakturám
      Chápu... U manžela se také vyžaduje potvrzení objednávky - protože se vyrábí na míru a třeba kontrola, jestli je zadáno správně (než to jde do výroby). Nepřikládá se to ale k faktuře.

      U jednoho klienta na to mají pracovní sílu - má za úkol kontrolovat, jestli fakturovaná cena odpovídá "slíbené". Pokud to nesedí, faktura se vůbec nedostane do účtárny.

      Takže zkuste nastavit oběh dokumentů tak, aby Vám do ruky přišly už odsouhlasené faktury, s podpisem schvalující osoby. Účetní snad není od toho, aby kontrolovala ceny na faktuře a srovnávala je s objednávkama (popř. nemůže vědět, co si kdo slíbil). Pokud se teda nebavíme o firmě velmi malé....

      Zkušnost z další firmy: pošta došlá do účtárny se zapsala, roznesla se po odpovědných osobách a dokud to nepotvrdily, tak se o fakturách neúčtovalo. Soupisy nevrácených podepsaných faktur se kontrolovaly, aby se dlouho nepovalovalo někde po stolech.

    • 23. 3. 2018 12:29

      iii (neregistrovaný)

      Re: přílohy k dokladům - fakturám
      Když to v práci probíráme - přesně to slyším - účetní má zaúčtovat odsouhlasenou fakturu a nezdržovat se kontrolou. U nás to má na starost recepční - ale je to boj - každou chvíli tam něco není, nesedí apod. Nemám ve zvyku "žalovat", už jsem ji na to trochu důrazněji upozorňovala, technik napíše, že vše souhlasí a já se podívám a nesouhlasí. Ale to náš interní problém. Chtěla jsem jenom pro sebe vědět, jestli je okolo moc "nebuzeruji" Moc Vám děkuji za čas a přeji pěkný den

    • 23. 3. 2018 12:37

      Maxx (neregistrovaný)

      Re: přílohy k dokladům - fakturám
      Nebuzerujete je příšliš. Nedejte se. Ono někdy to "žalování" je na místě. Technik nedělá svou práci správně a Vy pak od šéfa dostanete za uši, že jste tu blbě vystavenou fakturu zaúčtovala? KDyž to technik schválil?
      Pevné nervy přeju!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).