Hlavní navigace

Výdaje paušální a bonus na děti.

  • (neregistrovaný)

    15. 1. 2018 16:02

    Dobrý den, prosím vysvětlete mi, jak je to s paušálními výdaji a bonusem. Mám příjmy cca 350. tis, četla jsem, že výdaje 60% mohu uplatnit do 600. tisíc, takže to splňuji. Můžu dostat vrátku na obě děti, když uplatním paušálem 60%? Někde čtu, že ne, jinde ano. Děkuji. Naďa

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 1. 2018 16:24

      .. (neregistrovaný)

      Re: Výdaje % z příjmů + daň.zvýhodn.děti
      Zkuste stránky Generálního Finančního Ředitelství

      Povídání "Podnikatelé a pronajímatelé, máte možnost volby: Nižší paušální výdaje a sleva na manželku/manžela a daňové zvýhodnění na děti, nebo vyšší výdajový paušál, ale bez slevy a daňového zvýhodnění"

      Podnikatelé a pronajímatelé uplatňující výdaje procentem z příjmů (tzv. výdajové paušály), u nichž částka základu daně z podnikání nebo nájmu (popř. v součtu obojího) převyšuje polovinu celkového základu daně, mají možnost při podání daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob za zdaňovací období roku 2017 zvolit jednu ze dvou variant a vybrat si pro ně výhodnější zdanění.

      http://www.financnisprava.cz/cs/financni-sprava/pro-media/tiskove-zpravy/tz-2018/podnikatele-pausalni-vydaje-a-slevy-8983
      .......................

      Jen doporučuji nepoužívat v případě, kde řešíte výdaje procentem z příjmů dle § 7 odst. 7) Zákona o daních z příjmů termín "paušál"
      Mohlo by se to zaměnit s "paušální" daní, která bude pravděpodobně brzo hodně diskutovaná. ZDP § 7a Daň stanovená paušální částkou
      .......................

      Při Vámi uváděných příjmech a výdaji procentem z příjmů 60% budete mít při spolnění dalších podmínek nárok na daňový bonus na děti. Není to "vratka" na dani, pokud jste žádné daně nezaplatila, není Vám co vracet. Daňový bonus na děti je něco jiného.
      .......................

    • 15. 1. 2018 16:44

      nad (neregistrovaný)

      Re: Výdaje % z příjmů + daň.zvýhodn.děti
      >>Dobrý den, prosím vysvětlete mi, jak je to s
      >>paušálními výdaji a bonusem. Mám příjmy cca 350. tis,
      >>četla
      >>jsem, že výdaje 60% mohu uplatnit do 600. tisíc, takže
      >>to
      >>splňuji. Můžu dostat vrátku na obě děti, když
      >>uplatním
      >>paušálem 60%? Někde čtu, že ne, jinde ano. Děkuji.
      >>Naďa
      >


      >Velice Vám děkuji za odpověď. Nerozumím větě "částka základu daně z podnikání nebo nájmu (popř. v součtu obojího) převyšuje polovinu celkového základu daně", ale pochopila jsem správně, že si můžu bonus na děti uplatnit i u při uplatnění výdajů procentem z příjmů, když při 60% mám příjem nižšší než 600.tisíc. Je to tak? Děkuji moc za Váš čas.
      >

    • 15. 1. 2018 17:13

      .. (neregistrovaný)

      Re: Výdaje % z příjmů + daň.zvýhodn.děti
      Netroufnu si dělat výklad k povídání, které jsou na stránkách GFŘ
      Ale částky podle Vašich informací jsem si zkusmo zadala do DAP a do kalkulačky schekonom.cz a vyšlo mi, že byste měla mít na daňový bonus na děti nárok. Letos je ho dost zmatené, některá znění §§ v Zákonu o daních z příjmů platí až pro rok 2018 a přitom jsou již ve znění zákona k 31.12.2017 / "jen" s odloženou účinností. Prostě zmatek.

    • 15. 1. 2018 17:21

      nad (neregistrovaný)

      Re: Výdaje % z příjmů + daň.zvýhodn.děti
      No právě, někde jsem četla to co mi píšete a tím jsem usoudila, že mám nárok a kalkulačka mi to taky potvrdila. Ale když to dávám do programu, tak mi hlásí, že si mám ověřit zda částka základu daně z podnikání nebo nájmu (popř. v součtu obojího) převyšuje polovinu celkového základu daně - právě tu větu, které nerozumím. Ještěže se vše "zjednodušuje pro lidi"... Díky za Váš čas. Kdyby Vás něco napadlo, tak budu ráda. Pěkný večer.

    • 15. 1. 2018 18:09

      .. (neregistrovaný)

      Re: Výdaje % z příjmů + daň.zvýhodn.děti
      Bude to mít návaznost na to, že předtím nešlo uplatnit daňové zvýhodnění na děti v případě, kdy základ daně podle § 7 a § 9 byl vyšší než 50% celkových základů a přitom poplatníci chtěli uplatnit výdaje procentem z příjmů. Např. když měli daňový základ 60% z podnikání a 40% ze zaměstnání, tak si daňové zvýhodnění na děti uplatnit nemohli. Ale když měli daňový základ 40% z podnikání a 60% ze zaměstnání, tak si daňové zvýhodnění na děti uplatnit mohli. Doufám, že jsem to nepopletla. Přeji hezký večer

    • 16. 1. 2018 20:43

      T. (neregistrovaný)

      Re: Výdaje % z příjmů + daň.zvýhodn.děti
      viz. přechodná ustanovení zákona o dani z př.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).