Hlavní navigace

Dědictví ze závěti

  • (neregistrovaný)

    4. 10. 2008 2:54

    S manželem jsme spoluvlastníci RD, máme tři syny. Když některý z nás zemře,tak 1/2 majetku zemřelého připadne k dědictví jednomu z
    rodičů a třem synům.To je pro každého 1/4 z té 1/2. Potom,aby rodič mohl vydat synům jejich zděděné podíly po zemřelém,nezbude mu nic jiného,než RD prodat poku by se synové nezřekli vyplacení.

    Můj dotaz je : jestli je možné,aby každý z rodičů napsal závěť v tom smyslu, že odkazuje manželovi/manželce (stávajícím) celou tu 1/2,
    a tím by vlastně synové pozbyli nároku každý na 1/4 dědictví na dobu žijícího jednoho z rodičů. A pak až po jeho smrti by dědili.
    Ptám se proto, že vím,že i když napíšu závěť,musí splňovat platné
    podmínky podle zákona.Pokud ne, tak je neplatná.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 10. 2008 15:45

      Jiřka (neregistrovaný)

      Re: dědictví ze závěti
      Domnívám se, že není možné v závěti stanovit, že bude dědit jen některý dědic. Sice je možné někoho vydědit (musí k tomu být vážné důvody), ale to není Váš případ. Synové i druhý z manželů bude dědit ze zákona.
      Ale nevím, jak si to představujete s "vydáváním podílů". Každý z dědiců prostě zdědí určitý ideální díl domu a rodič a synové budou spoluvlastníci toho domu. Tady není nic vydávání.

    • 6. 10. 2008 9:37

      právník (neregistrovaný)

      Re: dědictví ze závěti
      Máte-li RD v SJM, pak předmětem dědění je jen "1/2 RD po zůstaviteli", tedy každý z dědiců (pozůstalý manžel/ka a 3 synové zdědí každý 1/8 RD, takže pozůstalý manžel/ka bude mít 5/8 a synové po 1/8. Vyrovnání by přicházelo v úvahu pokud by došlo k nějakým "majetkovým přesunům", t.j. např. by pozůstalý manžel/ka chtěl syny "vyplatit" aby měl RD celý sám. Synové jsou neopomenutelní dědici a jsou-li zletilí, musí dostat 1/2 toho, co jim patří (ze zákona). Pokud by to závěť popírala, byla by v tomto bodě neplatná.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).