Hlavní navigace

Přiznání nebo roční zúčtování?

  • (neregistrovaný)

    23. 1. 2017 8:51

    Dobrý den,prosím uvažuji správně?
    Dcera pracovala na HPP od 6.12.2016 (před tím nikde nepracovala, studentka), ale protože nastoupila během měsíce, nepodepsala prohlášení, tudíž se jí neuplatnila sleva na poplatníka a měla zálohovou daň. HPP ukončila k 14.12.2016.
    Od 19.12.2016 pracovala na DPČ, výdělek méně jak 2.500,-, nepodepsané prohlášení, tudíž také zálohová daň.
    Když by do 15.2.2017 dodatečně podepsala u posledního zaměstnavatele Prohlášení na prosinec 2016, tak by se jí musel přepočítat prosincový výdělek? A udělal by jí poslední zaměstnavatel roční zúčtování?
    Jak to udělat nejjednodušeji? Kdyby nic dodatečně nepodepisovala, může si podat Přiznání sama, aby se jí vrátily zálohové daně?
    Nebo musí si podat Přiznání, protože měla zálohové daně bez podepsaných Prohlášení? I kdyby měla u obou zaměstnavatelů dohromady méně jak 15.000,--?
    Děkuji mnohokrát.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 1. 2017 9:10

      Líba (neregistrovaný)

      Re: Přiznání nebo roční zúčtování?
      Ať si u obou zaměstnavatelů řekne o potvrzení o zdanitelných příjmech a podá si v březnu daňové přiznání. Je to pro všechny nejjednodušší. Povinnost podat DP nemá, ale bylo by škoda, aby možnost vrácení daně nevyužila.

    • 23. 1. 2017 9:51

      Libuše Vlasta (neregistrovaný)

      Re: Přiznání nebo roční zúčtování?
      I v případě, že by podepsala u druhého zaměstnavatele dodatečně Prohlášení poplatníka daně, bude mít u prvního zaměstnavatele zálohovou daň s nepodepsaných Prohlášením.

      ZDP § 38g
      (2) Daňové přiznání není povinen podat poplatník, který má příjmy ze závislé činnosti podle § 6 pouze od jednoho a nebo postupně od více plátců daně včetně doplatků mezd od těchto plátců (§ 38ch odst. 4). Podmínkou je, že poplatník podepsal u všech těchto plátců daně na příslušné zdaňovací období prohlášení k dani podle § 38k ...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).